nlc.hu
Utazás

Így fog böjtölni az űrben ez arab űrhajós

Böjtölni fog az első arab űrhajós, aki fél évet tölt majd a világűrben

Kész betartani a ramadáni böjtöt az első arab űrhajós, aki fél évet tölt majd az ISS-en.

A negyvenegy éves Szultan al-Nejadi – az arab országokból származó első olyan űrhajós, aki hat hónapot tölt az ISS-en – csütörtökön beszélt erről. Nejadi február 26-án indul a világűrbe egy SpaceX űrhajó fedélzetén. Az Egyesült Arab Emírségek néhány éve vesz részt az űrprogramban, 2019-ben egy másik űrhajóst, Hazza al-Manszúrit küldte nyolcnapos küldetésre az ISS-re.

Mesterséges űrállomás

A kép csak illusztráció (Fotó: Getty Images)

Szultan al-Nejadit féléves tartózkodásának ideje alatt lesz a muszlimok szent hónapja, a ramadán is, amikor napkeltétől napnyugtáig böjtölnek.

Ennek a szabálynak a betartása az ISS-en, amely 90 perc alatt fordul meg a Föld körül, valódi kihívás – magyarázta csütörtökön az űrhajós Dubajban tartott sajtótájékoztatóján.

Napi átlagos 16 napkeltével és napnyugtával mikor kell megtörni a böjtöt?

– kérdezte az űrhajós, aki azért hozzátette, hogy a Nemzetközi Űrállomáson a greenwichi középidőt használják. Míg szerdán az egyesült államokbeli Houstonban azt mondta, hogy nem ragaszkodik a böjt betartásához a küldetése alatt, ezúttal viszont kijelentette, hogy „a böjtölés szándékával készül a szent hónapra”. Nejadi húsz évig szolgált a hadseregben, majd elektronikai és távközlési mérnöki tanulmányokat végzett Nagy-Britanniában. Az ausztráliai Griffith egyetemen doktori disszertációját az adatszivárgások megakadályozására alkalmas technológiákról írta. A négyezer jelölt közül kiválasztott űrhajós közölte, hogy a mikrogravitációnak az emberi testre gyakorolt hatását kívánja tanulmányozni a jövőbeli Mars-missziókkal összefüggésben. Nejadi Stephen Bowen és Warren Hoburg amerikai és Andrej Fegyajev orosz űrhajósokkal közösen utazik az ISS-re.

Tavaly mi is ramadán idején jártunk Dubajban, megnéztük, hogyan ünneplik ott a szent ünnepet.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top