nlc.hu
Utazás

Haleső hullott egy ausztrál városban

Halak potyogtak az égből egy ausztrál városban

Ráadásul nem is először volt erre példa!
Haleső volt Ausztráliában

Az Időkép számolt be arról a különös jelenségről, amit a Tanami-sivatag szélén fekvő Lajamanu városának lakói saját bőrükön is tapasztalhattak.

Még februárban egy vihar érkezett a település fölé, ami nemcsak esőt hozott magával, hanem meglepő módon halak is potyogtak az égből, amire már többször is volt példa. Lajamanuban ritkán hullik csapadék, és a legközelebbi vizes területek, ahol halak is élnek, kilométerekre vannak a városkától.

„Haleső akkor tud kialakulni, mikor egy tornádó vagy egy nagyon erős feláramlással rendelkező légörvény felszippantja egy adott területen a vizet egy tóból, vagy folyóból, és vele együtt a halakat is” – magyarázza a jelenséget az időkép.

Amikor a vihar veszít az erejéből, a feláramlás mértéke is csökken, akkor a gravitáció veszi át az irányítást, és a halak a földre hullanak. A szakértők szerint a halak akár túl is élhetnek egy hosszabb utazást a levegőben, és élve hullhatnak a földre. Pont ez történt most is, a szemtanúk elmondása szerint ugyanis több hal is élve esett le a levegőből.

A pekingi kukaceső hasonló meglepetést váltott ki, de arról végül kiderült, hogy nem is volt igaz.

Nyitókép: Getty Images (illusztráció)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top