nlc.hu
Utazás

Szállodahajó lesz Szaddám Huszein luxusjachtjából

Senkinek nem kellett, így szállodahajó lesz Szaddám Huszein luxusjachtjából

Kalandos útja volt a hajónak, amit maga a diktátor állítólag soha nem használt.

Golyóálló ablakok, selyemfüggöny, aranyfuttatott szaniterek – többek között ilyen felszereltséggel rendelkezett a Bászrai szél nevű jacht, amit az 1980-as évek elején építettek Szaddám Huszein iraki elnök kérésére. Ugyan ő maga soha nem lépett a fedélzetére, folyamatosan fegyveres katonák őrizték a hajót, hangzott el az RTL Híradó riportjában.

A 82 méter hosszú, 17 vendégszobával , a számos személyzeti kabinnal, illetve egy orvosi rendelővel felszerelt hajót az irak–iráni háború alatt alatt Szaúd-Arábiába vitték, innen Jordániába került, majd nyoma veszett, és később Nizzában bukkant fel. Innen perelte vissza Bagdad 2010-ben, és ezután ugyan megpróbálták eladni, de mivel senkinek nem kellett, a bászrai egyetem munkatársai használták kutatási célokra. Hamarosan azonban újabb feladata lesz, szállodahajóként, pihenőközpontként funkcionál majd.  

Szaddám Huszein egyik luxusjachtja

Szaddám Huszein egyik luxusjachtja (Fotó: Hussein Faleh / AFP)

A néhai iraki diktátor másik luxusjachtja már nem volt ilyen szerencsés, az oldalára fordulva rozsdásodik, miután amerikai harci gépek szétlőtték. A harmadik, jóval kisebb hajóról pedig nem tudni semmit. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top