nlc.hu
Utazás

Volánbusz pótdíj emelése

Óriásit emel a pótdíjakon a Volánbusz, aggódhatnak a bliccelők

Ez több száz százalékos emelkedést jelent a Volánbusz járatain.

2023. április 1-jétől módosul a Volánbusz üzletszabályzata, ami azzal jár, hogy az utazási igazolvány, kedvezményes vagy díjtalan utazásra jogosító okmány nélkül, illetve érvénytelen jeggyel, bérlettel utazók magasabb büntetést kapnak majd az ellenőröktől – idézi a Volánbusz közleményét a Telex.

A Volánbusz oldalán elérhető információk szerint eddig a helyszínen és harminc napon belül is 8 ezer forintot kellett fizetni, 30 napon túl pedig 12 ezer forintra emelkedett a pótdíj összege. Április elsejétől azonban

  • a helyszínen, illetve három munkanapon belül 12 ezer forintot,
  • három munkanapon túl, de harminc napon belül 25 ezer forintot,
  • harminc napon túl pedig 50 ezer forintot kell fizetni pótdíjra.
    Az utólagos bemutatás költsége 1300 forintról 2500 forintra nő. A társaság tájékoztatása szerint a cél, hogy mindenki érvényes jeggyel vagy bérlettel utazzon a Volánbusz járatain.

2022-ben 186 ezer járat ellenőrzése során 12,5 ezer esetben összesen 98 millió forint pótdíjat szabtak ki az ellenőrök.

A büntetésekre jellemzően azért szokott sor kerülni, mert az utas fizetés után nem veszi át a menetjegyet, nem tudja igazolni az igénybe vett kedvezményre való jogosultságát, lejárt a kedvezménye, vagy érvénytelen igazolvánnyal (diákigazolvány, hatósági igazolvány, ellátottak utalványa) veszi igénybe azt, esetleg kiemelten kedvezményes bérletét nem a megfelelő viszonylatban használja – írják.

Aki nem él a három munkanapon belüli befizetés lehetőségével, illetve nem tesz eleget az utólagos bemutatási kötelezettségnek, annak a pót- és viteldíj befizetését az ellenőrzéskor kiállított készpénzátutalási megbízásokon vagy banki átutalással kell teljesítenie. Aki harminc napon túl sem teljesíti fizetési kötelezettségét, annak a társaság felszólítást küld, majd fizetési meghagyást, illetve végrehajtást indít a tartozás beszedése érdekében.

volánbuszok

A MÁV Volánbusz Zrt. helyközi járatainak autóbusz-pályaudvara az Érd Megyei Jogú Város, járási székhely Érd-alsó nevű vasútállomása és a Stop Shop üzletház-komplexum közötti, részben fedett területen (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top