nlc.hu
Utazás

Friss házasként, kamionnal járja Európát

Boldogság 5 négyzetméteren: János és Evelin friss házasként, kamionnal járja Európát

Tomka János és felesége, Evelin meghódították a magyar TikTokot: csaknem 100 ezren követik a videóikat, amikben kendőzetlen őszinteséggel, de végtelen pozitivitással mesélnek arról, hogy milyenek egy kamionos házaspár mindennapjai. De miért is lesz egy mai fiatalból kamionsofőr? Hogyan telnek egy friss házaspár mindennapjai egy mindössze pár négyzetméteres élettérben? Hogyan élik meg, hogy „híresek" lettek a videómegosztón? Erről kérdeztem őket.

Talán nem vagyok egyedül azzal, hogy a kamionos szó hallatán világ életemben az amerikai filmek mogorva, kockás flanelinget viselő, nagyszakállas teherautó-sofőrjei jutottak eszembe. Valahogy úgy képzeltem, hogy az ő életük napi tizensok óra vezetésből, benzinkutakon elköltött, megkérdőjelezhető minőségű vacsorákból és kevés szórakozásból áll.

Így volt ez egészen addig, ameddig a TikTok-ot pörgetve szembe nem jött velem Tomka János és Tomka Evelin profilja: ők velem egyidős, huszonéves, fiatal párként járják Európát egy kamionnal. A videóik szórakoztatóak és érdekesek; olyan kérdésekre válaszolnak, amik bárki fejében felmerülhetnek ezzel az életmóddal kapcsolatban.

Azon túl, hogy hogyan fürdenek az úton és mit lehet gyorsan megfőzni a kamion aprócska lakóterében, az is elkezdett érdekelni, hogy miért választja két fiatal felnőtt ezt az életformát, így billentyűzetet ragadtam és megbeszéltem velük egy – online – találkozót.

„Mi egy csapat vagyunk”

„A kamionozás az én ötletem volt – kezdi a mesélést János. – Mivel továbbtanulni nem szerettem volna, tizenkilenc éves korom óta dolgozom. Sokféle területen kipróbáltam magam; dolgoztam az építőiparban itthon és Ausztriában is. Egyik munkámat sem utáltam, de mivel szeretek vezetni és utazni, világot látni, elkezdtem azon gondolkodni, hogy mi lenne az a munka, amivel ezeket tudnám csinálni, és még pénzt is tudnék keresni. Innen jött a kamionozás.”

A férfi hozzáteszi: az első pillanattól fogva közös döntés volt, hogy ezt fogják csinálni. Három évvel ezelőtt találkoztak egy keresztény ifjúsági rendezvényen; négy hónap után megvolt a lánykérés, rá egy évre pedig az esküvő is. János egy héttel az esküvő után kezdte el megcsinálni a kamion vezetéséhez szükséges C+E típusú jogosítványt, és bár Evelin nem vezet, ő is ugyanúgy kiveszi a részét a munkából, segít a rakodásban és vezeti a kamion kicsi „háztartását”.

Ez nem éppen megszokott felállás: a legtöbb kamionos családban az van, hogy míg a férj külföldön dolgozik, a feleség otthon marad.

Tomka János, Evelin

János és Evelin számára az első perctől kezdve egyértelmű volt, hogy a kamionozást is együtt fogják csinálni (Fotó: Tomka János)

„Miután összeházasodtunk, nem akartunk külön élni – mondja Evelin. – Mérlegeltük a helyzetet: vagy mindketten dolgozunk, külön vagyunk, és havi szinten egyszer vagy kétszer találkozunk, vagy egy fizetésből élünk, és gyűjtögetünk, de akkor kevesebb a rezsi, kevesebbet költünk ételre, és ráadásul még együtt is vagyunk.”

Az első hónapokat így is töltötték, utána viszont Evelin talált egy online munkát – így ma már mindketten főállásban dolgoznak a kamionból.

János szerint nem csak anyagiak kérdése a dolog: nem normális, ha a házaspárok huzamosabb ideig külön élnek – mondja. Bár mindkettejüknek megvan a saját hobbija, a karrierjük közös.

Sokszor megkapjuk a TikTokon, hogy »jaj, szegény lánynak nincs élete melletted« vagy »jaj, szegény fiúra rá van telepedve a lány…« Abszolút nem érzünk ilyet. Ő sem érzi, én sem érzem, mert együtt vagyunk, mindenünk közös.

– összegzi.

Felmerül persze a kérdés, hogy hogyan tudnak heteken keresztül napi 24 órában összezárva lenni, hiszen ez még az hosszú ideje tartó házasságokban sem túl gyakori. Evelin szerint ebből sosem volt probléma: bár az elején eltartott egy kis ideig, mire megszokták, hogy egy mindössze öt négyzetméteres térben kell eltölteniük a napokat, ma már egyetlen rezdülésből megértik egymást.

„Nem vagyunk tökéletesek, van, amikor kicsit összezörrenünk, de a nap végére mindig meg szoktuk beszélni” – mondja.

Az együtt utazó és dolgozó párok a szállítmányozással foglalkozó cégek szempontjából is előnyösek, ugyanis így a sofőrök kevésbé vágynak haza. János és Evelin Nyugat- és Dél-Európában dolgoznak; egyszerre akár négy-öt hetet is az úton töltenek.

„Olyan helyekre is eljutunk, ami nagyon kevés embernek adatik meg, szóval mi ezt nemcsak munkának fogjuk fel, hanem valamiféle nyaralásnak is. Idézőjelesen a kellemeset együtt csináljuk a hasznossal” – meséli nevetve a lány.

Tomka János és Evelin

Fotó: Tomka János

„Nincs két egyforma napunk”

Laikusként az ember azt gondolná, hogy a kamionsofőrök élete egyhangú, János szerint azonban ez nem így van, hiszen majdnem minden nap máshol kelnek és máshol fekszenek. Azok a napok, amikor árut vesznek fel, hosszabbak, de alapvetően jut idejük a hobbikra is – mondja. Ez a TikTok-videóikból is látszik: gyakran osztanak meg sétálós, sportolós vagy éppen zenélős tartalmakat.

„Fontos nekünk, hogy megmutassuk, hogy a kamionozás közben is ugyanúgy fent lehet tartani azt az életvitelt, amit otthon élsz. Ugyanúgy el tudok menni sportolni, ugyanúgy tudok boltba járni, ugyanúgy elmegyek zuhanyozni minden nap a benzinkútra” – magyarázza.

A párnak azért is könnyű a dolga, mert leginkább Franciaországba és Spanyolországba járnak, ahol viszonylag jó az infrastruktúra. Lehet, hogy a Balkánon, Ukrajnában vagy Oroszországban nem lenne ennyi lehetőség, de minden sofőr magának dönti el, hogy milyen utakat vállal – véli János.

A kamionos életnek persze vannak kihívásai is, de ezeket egyikük sem érzi tehernek.

Kellemetlen, amikor váratlanul eldurran egy 50 kilós kerék és ki kell cserélni, de hát már volt erre példa is, és meg tudtuk csinálni. Nyilván nem esett jól, de ezzel a szakmával jár

– teszi hozzá.

Evelin azt mondja, hogy még a nehézségeket is pozitívumként élik meg és bár szívesen járnak haza, ugyanolyan jól érzik magukat az úton is.

„Konkrét honvágyam mondhatnánk, hogy nincs – összegzi. – Mindig jó hazamenni, a szülőkkel, testvérekkel, barátokkal találkozni, de mi már külön élünk és egy család vagyunk.”

Tomka János és Evelin

Olyan különleges helyeket jártak be a kamionnal, mint a francia Alpok vagy a spanyol tengerpart (Fotó: Tomka János)

Ennek ellenére úgy vélik, hogy a kamionos szakma nem való mindenkinek.

„Én nagyon szeretem a kamionozást – minden rossz oldalával együtt – de úgy gondolom, hogy van, aki nem bírná. Van, akinek tényleg honvágya van, vagy nem bír egy hetet eltölteni a fülkében – magyarázza János. – Nőként sem mindenki bírná, mert zavarná az, hogy minden nap máshol zuhanyzik, máshova megy el vécére, és egyszerűen nincs egy fix pont az életében ilyen szempontból.”

„Nincs megjátszás a videóinkban”

Bár a pár a TikTok felületén vált ismertté, az egész egy poénnak indult. Evelin kezdte el először használni a platformot, először csak videókat nézett, majd feltöltött egy rövid, vicces klipet Jánosról – erre sok megtekintés érkezett, ami alapján elkezdtek azon gondolkodni, hogy további videókat készítenek.

Ahogy egyre több tartalmat gyártottak, úgy jöttek a kérdések és nőtt a követőtáboruk is.

„Egyszer csak észrevettük, hogy van igény a videókra – meséli János. – A legtöbbször nem is kell külön kitalálni, hogy mi legyen benne, csak felvesszük azt ami van, amit éppen csinálunk. Egy-két poén leszámítva nincsen benne megjátszás, csak bemutatjuk, hogy hol vagyunk és mi történik.”

@tomka_janos Nyikorog az ajtó 🚛🤔😬@𝓣𝓸𝓶𝓴𝓪 𝓔𝓿𝓮𝓵𝓲𝓷 ✨ @HAPP Transport🔴🟡 #foryou#fyp#fy#nekedbe#nekedbelegyen#pusztuljonforyouba#tomkateam#tomka#tiktok#2023#vicc#humor#poen#prank#maszek ♬ orijinal ses - Agayev’s

A biztató reakciók mellett a követőtábor növekedésével megjelentek a trollok és a negatív kommentelők is. Az elején a gonoszkodó hozzászólások rosszul estek, de ma már nem foglalkoznak velük vagy esetleg viccesen reagálnak rájuk – mondja Evelin.

„A negatív kommenteket megkeseredett, szűklátókörű emberek írják, akik semmivel sem elégedettek. Pedig sokkal több jó dolog van a világban, mint rossz, csak észre kell venni őket” – véli.

A kommentek túlnyomó többsége persze pozitív, sőt a pár még barátságokat is kötött a TikTokon keresztül.

„Sokan írnak privát üzenetben Messengeren, Instagramon bátorítást. Ezek nagyon jól tudnak esni, és vannak olyan esetek is, amikor már személyes találkozásig fejlődött a kapcsolat. Ezek közül két-három esetben tényleg nagyon jó közeli ismerősünk, barátunk lett az illető” – mesélik.

Tomka János és Evelin

Fotó: Tomka János

Ha valaki ír nekik, szívesen összefutnak vele vagy beülnek egy kávéra; de olyan is történt már, hogy külföldön egy benzinkúton kaptak egy italt valakitől, aki felismerte őket. A biztatás mellett sok olyan üzenetet is kapnak, amiben valaki tanácsot kér, hogy hogyan kezdjen bele a kamionozásba. János szerint még a jogosítvány költségével együtt is megéri a dolog.

Szerintem a kamionozás egy hatalmas lehetőség a fiataloknak; ha valaki szeretne utazni, világot látni és pénzt is keresni, akkor mindenképpen ajánlom

– teszi hozzá.

A munka előnye, hogy többféle változatban is lehet csinálni; akár úgy is, hogy az ember reggel elmegy munkába és este pedig haza. A párnak is ez a terve hosszabb távon: az első gyermekük érkezésével szeretnének letelepedni.

„Megbeszéltük, hogyha gyerekünk lesz, akkor ketten szeretnénk nevelni” – mondja Evelin.

Ha megérem azt a kort, akkor biztos elmegyek majd egyszer-egyszer nosztalgiázni, meg egy-két spanyol körre kijövünk még. De hosszú távon hogyha lesz család és gyerek, akkor otthon szeretnék lenni” – erősíti meg János.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top