nlc.hu
Utazás

Egyre több miniház épül a Balatonnál

Fejtörést okoznak a hatóságnak a Balatonnál gomba módra szaporodó miniházak

Azért aki azt hiszi, hogy 10 millió alatt megússza egy tiny house építését, az csalódni fog.
tiny house

Mi is többször írtunk már a miniház – vagy angol néven tiny house – trendről, aminek az a lényege, hogy egy kicsi, kerekeken guruló, funkcionális, sok tárolóval rendelkező otthonban laknak az emberek a megszokott nagy házak helyett.

A mozgalom Amerikából indult, de manapság már itthon is jócskán találni ilyen házakat: a hazai úttörője Izrael Norbert, a Pop Tiny House tulajdonosa, aki 2021-ben a Cápák között műsorral tett szert országos ismertségre. A vállalkozó azóta nagy utat járt be, 40 millió forinttal növelte befektetését és országszerte több miniházas projektet futtatott be. Az apró házak főleg üdülőövezetekben, a Balaton mellett népszerűek, de egyre többet vásárolnak lakhatás céljából is.

Az üzletemberrel most a Szeretlek Magyarország készített interjút, amiben elmondta: egyre többen érdeklődnek az alternatív lakhatási forma iránt. Bár az önkormányzatok és az építési hatóságok nem igazán szokták szeretni ezeket a megoldásokat, Izrael szerint nem tudnak mibe belekötni.

„Az a jó, hogy ez egy jármű, rendszáma van. Sok építési hatósággal szoktunk ezen vitatkozni. Nem igazán tudnak vele mit csinálni, mert jogilag jármű. Én mindig azt a példát szoktam ilyenkor hozni, hogy ha egy sima Suzukival beállok a saját udvaromba és benne alszok, az oké? Mert a tiny house-nak is van rendszáma, biztosítása stb., így ha benne alszom, akkor mi a helyzet? Nem igazán korlátozhatják, mert akkor ennyi erővel senki sem állhatna be a saját udvarába a saját autójával” – részletezte.

Annak, aki arra számít, hogy ez a tömegek számára is elérhető lakhatási forma, annak csalódnia kell: a Pop Tiny House-nál 21 millió plusz áfánál kezdődik egy ház, így – ahogy a tulajdonos maga is elismeri – a lakhatási válságot nem ez fogja megoldani.

„Inkább azoknak lehet segítség, akik egy kisebb lakás helyett egy élhető, nagyobb méretű megoldásra vágynak ennyiért” – összegezte a vállalkozó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top