nlc.hu
Utazás

Tippek, hogy nyugis legyen a nyaralás

Tanulj meg pihenni: tippek, hogy nyugis legyen a nyaralás

Lassan elérkezik a várva várt nyaralás ideje, alig várjuk, hogy kikapcsolódjunk, elkezdjük az előre jól megtervezett vakációt.

Szinte mindenkinek vannak emlékei stresszes, idegbajos nyaralásokról, amikor semmi sem úgy alakult, ahogy elterveztük, kiderült, hogy béna a szállás, szétszurkáltak minket a kövek a parton, az ételtől gyomorrontásunk lett az első nap, és a GPS is felmondta a szolgálatot, amikor a legnagyobb szüksége lett volna rá. Mielőtt elkezdenéd magad ostorozni, hogy még nyaralni sem tudsz „rendesen”, eláruljuk:

Tökéletes nyaralás nincs!

A legtöbb, amit tehetsz a békés nyaralás érdekében, ha ezt tudatosítod magadban, és elengeded az irreális elvárásokat, amik a vakáció szóhoz tapadtak. A nyaralás arról szól, hogy időt töltsünk azokkal, akiket szeretünk, hogy új élményekben legyen részünk, hogy élvezzük az életet a maga hektikusságával, zűrzavarával, kisebb-nagyobb amplitúdóival. Persze ahhoz, hogy tényleg ne feszüljünk rá a csodálatos nyaralás illúziójára, a hozzáállásunkon  és a gondolkodásmódunkon is változtatni kell.

nyaralás

Fotó: Getty Images

Ami neked jó, nem biztos, hogy szórakoztató a gyereknek…

A békesség érdekében nem árt, ha te is rugalmasan állsz a nyaraláshoz. a közös programokhoz. Ha tinédzserrel utazol, akkor ez extrán érvényes, és jobb, ha elfogadnod, hogy teljesen más programok fogják érdekelni a kamasz gyerekedet, mint téged. Ha nem izgatja a helyi katedrális, engedd meg neki, hogy mást csináljon, hagy egy kicsit szabadon, persze a biztonságos határokon belül, hiszen a nyaralás az övé is. 

Engedd el, hogy mindent látnod kell!

„A szabadidő nem lehet igazi szabadidő, ha folyamatosan próbáljuk a legtöbbet kihozni belőle” – mondja Oliver Burkeman, a Time and How to Use It szerzője. „Meg kell tanulnunk pazarolni az időt, hogy élvezhessük azt. A nyaralás pénzbe és időbe kerül… de furcsán örömtelenné válhat, ha arra fixálódunk, hogy minden látnivalót meg akarunk nézni, vagy ha úgy tekintünk a nyaralásra, mint ami a pihenésről szól, hogy felkészüljünk a kemény munkára, amikor hazaérünk” – mondja.

A nyaralás első néhány napján természetes, ha nyugtalan vagy, a tényleges pihenéshez kell egy kis idő, hogy átállj pihenő üzemmódra. Érdemes ezekre a napokra ütemezni a város felfedezését, de ne feszítsd túl magad a szoros programokkal. Rohanásban még senki sem pihente ki magát.

Kisgyerekkel utaztok? Vigyetek magatokkal a babakocsit!

Hidd el, nagyon kifizetődő, nem kell cipelni az elfáradt gyerkőcöt, és így nyugodtan elmehettek nagyobbakat sétálni. A vacsora alatt pedig szundikálhat is mellettetek.

Induljatok el kipihenten!

A The Guardian egyik cikke szerint hibás elképzelés az, hogy majd a nyaraláson jól kialusszátok magatokat. Sokkal jobban jártok, ha a nyaralás alatt rendes mennyiséget alszotok, kipihent elmével könnyebb megküzdeni az izgalmakkal, stresszes, nem várt helyzetekkel.  Plusz jó tanács: a visszaindulást is szervezzétek meg, hogy az ne legyen kapkodással, idegességgel terhelt,  egy nyugodt hazaúttal a nyaralás nagyobb valószínűséggel marad meg csodálatosnak az emlékezetünkben.

Próbálj meg uralkodni az érzelmeiden!

Tény, hogy az ingerültség nem a legkönnyebben kezelhető érzelem, de próbáld megállítani a veszekedés spirálját azzal, hogy veszel egy nagy levegőt, emlékezteted magadat arra, mennyire szereted azt az embert, aki most épp az őrületbe kerget. A szakemberek szerint kb. 20 percbe telik, amíg az erős érzelmek eloszlanak, ezért érdemes ilyenkor kicsit elcsöndesedni vagy témát váltani, amíg elvonulnak a sötét felhők. 

Légyszi, kapcsold ki az értesítéseidet!

Hidd el, nem vagy nélkülözhetetlen, nem fog összeomlani a munkahelyed, ha egy-két hétre kicsekkolsz, és nem nézed, mi történik a céges levelezésen. Minden alkalom, amikor előveszed a telefonodat, az nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ne kapcsolj ki teljesen. Légy következetes: ha azt mondtad, hogy nem válaszolsz az e-mailekre, ne vedd fel a telefonodat, és ne avatkozz bele az irodai történésekbe.

Csekkold le a helyet, mielőtt lefoglalnád

Ma már telefonnal is lehet simán jó képet lőni egy kevésbé vonzó lakásról, szobáról is, ezért érdemes  lecsekkolni a szálláshelyeket, elolvasni a véleményeket, ajánlásokat, miket írnak róla a Booking.com-on. Ha apartmant bérelsz, próbálj kapcsolatot teremteni az ingatlan tulajdonosával még a nyaralás előtt. Ők a legjobb forrásai a helyi ajánlásoknak, és a jó kapcsolat megkönnyítheti a dolgokat, ha valami rosszul sül el.

Legyél lusta – kivéve a testmozgást

A testmozgás mindig hasznos, hidd el, nyaralás alatt is jobban fogod érezni magad, ha időt szakítasz egy kis úszásra, jógára vagy futásra. Ráadásul testmozgás után jobban fognak esni a helyi finomságok is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top