nlc.hu
Utazás

Nepál szigorítaná a hegymászási szabályokat

Rekordszámú engedély, sok áldozat – tovább szigorítaná Nepál a hegymászás feltételeit

Hogy pontosan milyen változásokra lehet számítani, azt egyelőre nem tudni.

Az idei szezonban legalább 12 hegymászó vesztette életét a Mount Everesten, valamint öt külföldi hegymászót eltűntként tartanak nyilván, valószínűsíthető, hogy egyikük a magyar Suhajda Szilárd, aki nem élte túl a csúcstámadást.  Legutóbb 2015-ben volt hasonlóan magas a 8849 méteres hegy áldozatainak száma, mikor egy földrengés lavinát indított el, ami 18 emberrel végzett, írjaTelex

Hegymászók haladnak felfelé a Mount Everesten

Hegymászók haladnak felfelé a Mount Everesten. (Fotó: Lakpa sherpa/ AFP)

Guy Cotter, egy 69 éves új-zélandi túravezető eddig ötször mászta meg a Mount Everestet, szerinte azért is halnak meg sokan, mert sok olyan hegymászó is nekivág, akik fizikailag még nem állnak készen egy ekkora útra, valamint sok a tapasztalatlan túravezető is, akik szintén nincsenek felkészítve a vészhelyzetekre.

Bigyan Koirala, a turisztikai minisztérium egyik tisztviselője elmondta, hogy a nepáli kormány szeretne szigorítani a mostani szabályozáson, de hogy pontosan milyen változásokról lenne szó, azt nem árulta el. Nepál idén rekordszámú, 478 engedélyt adott ki az Everestre, és eddig több százan jutottak fel a csúcsra, írja a Reuters. 

A nepáli kormányt egyébként többen bírálták amiatt, hogy idén minden korábbinál több hegymászóengedélyt hagyott jóvá. Egy engedélyért 5 millió forintot számolnak fel, így a mászószezon komoly bevételi forrást jelent a himalájai országnak. A hatóságok tagadják, hogy túllőttek volna a célon az engedélyek kiadásakor, és arra hivatkoztak, hogy maga a szezon az átlagosnál hosszabb lesz az idén, így el tudják kerülni a zsúfoltságot.

Egyre nagyobb az aggodalom amiatt is, hogy a globális felmelegedés kedvezőtlen hatásain túl a Khumbu-gleccseren levő alaptáborban folyó egyre intenzívebb emberi tevékenység következtében is veszélyesebbé válnak a hegyen a körülmények. Az utóbbi 30 évben a Mount Everest gleccsereiből kétezer évnyi jég olvadt el a legújabb felmérések szerint. 

További súlyos gond, hogy a hegymászók tömege hatalmas mennyiségű szemetet hagy szerteszét maga után. Ezen a problémán valamelyest segített, hogy az utóbbi időben a mászóknak 1,3 millió forintnak megfelelő letétet kell befizetniük, amelyet csak akkor kapnak vissza, ha 8 kilogramm szemetet lehoznak magukkal az expedíció után. Ettől függetlenül a hegy továbbra is tele van szeméttel minden mászószezon végére a hegyivezetők szerint, írja az MTI.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top