Utazás
Szponzorált tartalom

Sorra vettük a nagy utazások előtt leggyakrabban felmerülő kérdéseket

Hogy a nyaralás előtti szervezős hetek ne kergessenek az őrületbe, összegyűjtöttük az ilyenkor leggyakrabban felmerülő kérdéseket. Fusd át!

Az idei nyaralás szóljon a gondtalanságról, pihenésről és a közös élmények gyűjtéséről! Akarva-akaratlanul felmerült még benned pár kérdés?  Bízunk benne, hogy tudunk segíteni!

Mit kell ellenőrizni az utazást megelőzően?

Minden esetben ellenőrizni kell az úti okmányok érvényességét, külföldi utazás esetén a beutazási és vízumszabályokat! Amennyiben poggyásszal utazik a család, akkor mindenképp ellenőrizzétek a légitársaságonként eltérő szabályozásnak megfelelő poggyászméretet és -súlyt.

Tipp: Érdemes böngészni utazás előtt a konzuli szolgálat oldalát, ahol mindenre kiterjedő, mindig aktuális információk vannak.

Milyen iratok, dokumentumok szükségesek az utazáshoz?

Minden esetben szükség van az utazáshoz használt érvényes okmányra (célországtól függően érvényes személyi igazolvány vagy érvényes útlevél), vagy ha a célország megköveteli, akkor vízumra/beutazási engedélyre, repülőjegyre vagy beszállókártyára.

Tudtad? Repülős utazás esetén a biztonsági ellenőrzés miatt orvosi kezelések, kézipoggyászban szállított gyógyszerek miatt orvosi igazolásra is szükség lehet (cukorbetegség, szívritmus-szabályozó stb.).

Mire jó a BBP-biztosítás? Érdemes vagy kötelező kötni?

Külföldi utazás vagy tartózkodás idejére szóló betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás. A biztosítási kötvény felmutatása ellenében a külföldi orvos a beteget ellátja, és honoráriumát később a biztosítóval számolja el, hiszen a BBP nemcsak a sürgősségi beavatkozásokra terjed ki, hanem a biztosítóval szerződésben álló, magas minőséget képviselő egészségügyi intézmények által nyújtott, szükséges szolgáltatásokra (például belerúgtunk egy sziklába a vízben, vagy gyomorrontás gyanúját észleljük, a gyerekünkön ott jönnek ki egy otthonról hozott megfázás tünetei stb.).

utazas, kerdesek, gyakori

Utazáskor leggyakrabban felmerülő kérdések Fotó: iStock

Fontos! Egyes úti célokat leszámítva (például Oroszország) nem kötelező megkötni, de ajánlott. Az ár általában egy főre és a kint töltött napokra számolandó. Egy hétre, úti cél függvényében egy standard csomag általában 5–10 000 forint közötti összegre jön ki.

Kell vagy nem kell Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Sokan javasolják, hogy az utazás előtt igényeljünk Európai Egészségbiztosítási Kártyát, de ne feledd, ezzel csak az állami vagy az állammal szerződésben álló szolgáltatóktól lehet igénybe venni (sürgősségi) ellátást.

Gyerekeknek kell-e úti okmány az utazáshoz?

Az EU bármely tagállamának kiskorú állampolgár utasa az érvényes úti okmányával (útlevél vagy személyazonosító igazolvány) Magyarország területére beléphet, vagy elhagyhatja az országot. Nincs szükség ehhez további különleges hivatalos engedélyekre.

Fontos! Abban az esetben, amikor a kiskorúak nem EU-tagállamba vagy a schengeni térségen kívülre csak egyik szülőjükkel utaznak, vagy szüleik nem utaznak velük, hanem más személy kíséri őket, az együtt utazóknak ajánlott egy nyilatkozatot is magukkal vinniük, amelyet a nem utazó szülő vagy mindkét szülő aláírt.

Ha mediterrán vagy egzotikus utazást tervezel, érdemes némi pluszpénzt és -időt szánni az ajánlott védőoltásokra.

  • Az influenzaszerű tüneteket produkáló sárgaláz a trópusi, szubtrópusi vidékek erdős, mezőgazdasági térségeit uralja, beleértve Kenyát, Tanzániát, Brazíliát és Perut.
  • A hepatitisz vírusos fertőzés során kialakuló, akut vagy krónikus májgyulladás, melynek több változata létezik: védőoltással ma a hepatitis A és a hepatitis B fertőzés megelőzhető.  Nagyon sok helyen elterjedt vírusról van szó, többek közt hazánkban is epidémia van, így a Magyarországra utazóknak is ajánlják. Emiatt egy kombinált oltás beadása akkor sem árthat, ha nem utazunk sehova, sok veszélytől óvhat meg minket!
  • A hepatitis A fertőzés bélrendszer útján terjed, többnyire szennyezett víz vagy étel fogyása során. Külföldi utazás előtt – Ázsia, Afrika és Dél-Amerika bizonyos részei különösen fertőzöttek, de előfordul Horvátországban és Olaszországban is például a tengeri kagylókban – ezért erősen javasolt az A típus elleni oltás.
  • A hastífusz ázsiai, afrikai és latin-amerikai országok gyakori baktériumfertőzése, mivel a helyi piacokon árult zöldségeket és gyümölcsöket sokszor szennyvízzel locsolják.

„Európán belül a tengerpartra utazunk két kisgyermekkel. Szállodában fogunk lakni, odafigyelünk, hogy palackozott vizet igyunk, és azzal is mossunk fogat, kezet. Ha mindenre odafigyelünk, akkor is ajánlott a hepatitis elleni oltás?”

A hepatitis A vírus nagyon könnyen terjed. Tulajdonképpen nincs rizikómentes ország. Még megfelelő higiénés körülményekkel rendelkező, nagyon tiszta éttermekben és szállodákban is előfordult már külföldön és Magyarországon is!

Tipp: Ha igazán stresszmentes készülődésre, gondtalan, pihentető nyaralásra, szervezett utazásra és igazi élményekre vágysz, akkor kérd szakemberek segítségét utazási irodáktól, akik minden felmerülő kérdésedre, kérésedre megtalálják a lehető legjobb megoldást attól függetlenül, hogy utazásotokat külföldre vagy belföldre tervezitek.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top