Utazás
Szponzorált tartalom

Okos tippek: így készülj fel egy távoli utazásra

Egy nagyobb utazást óriási várakozás, sok izgalom előz meg. De mégis, hogy készüljünk fel? Mi az, amire feltétlenül figyeljünk? Hasznos tippek, tanácsok következnek.

Távoli utazásra készültök a párotokkal vagy a családdal? Fogalmatok sincs, hogy álljatok neki? Adunk egy kis segítséget. Haladjatok végig a következő lépéseken!

Egyéni vagy szervezett utazás?

A szervezett utazások kevés teendővel járnak, hiszen a legtöbb dologról az utazási iroda szakemberei gondoskodnak, így ti két fontos dolgot, időt, energiát spóroltok. Hatékony, hiszen az utazási tanácsadók ismerik az adott helyhez kapcsolódó legnépszerűbb látnivalókat, így nem nektek kell megtervezni, mi legyen az úti cél, és amiatt sem kell stresszelni, milyen híres látványosság marad ki.

Fotó: iStock

Fő a nyugalom!

Az utazási irodák amellett, hogy mindent megszerveznek helyettetek, a külföldi utazások során általában egy  magyarul beszélő idegenvezetőt is biztosítanak, aki veletek tart, és mindenben segít.

Biztonságban az egész út alatt

Fontos kiemelni, hogy a választott utazási irodátok és azok szakemberei az egész út alatt – legyen külföldi vagy belföldi – támogatnak, segítenek. Ha bármi probléma adódna, azonnal tudjátok hívni az iroda munkatársait, akik készséggel állnak rendelkezésetekre bármilyen kérdésben.

Mi kerüljön a bőröndbe?

Ha idegen, távoli országba utaztok, mindenképp érdemes utánaolvasni, mi a jellemző éghajlat az adott helyen, mire kell kifejezetten figyelni. Ha tanácstalan vagy, kérdezz bátran az utazási tanácsadótól, hozzáértő szakemberként segíteni fog pár hasznos tippel!

Fotó: pexels.com

Ne utazzunk utasbiztosítás nélkül!

Külföldi utazás idejére mindenképpen kössünk betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást, hiszen a BBP nemcsak a sürgősségi beavatkozásokra terjed ki! Ma már számos biztosítótársaság betegség-, baleset-, és poggyászbiztosítási terméke közül választhatunk. A biztosítási feltételeket és a biztosítások árát, valamint a káreseményekre vonatkozó kártérítési díjakat megtaláljuk az adott biztosítótársaság vagy az általunk választott utazási iroda tájékoztató anyagaiban, de nyugodt szívvel kérhetjük az utazási tanácsadók segítségét is.  

Orvosi vizsgálatok, oltások

Érdemes alaposan tájékozódni a felkeresni kívánt országok egészségügyi viszonyairól. Vannak térségek, melyek meglátogatása előtt bizonyos védőoltások beadatása kötelező vagy ajánlott. Így megelőzhető például a nagyon elterjedt vírus okozta hepatitis A- és a hepatitis B-fertőzés. A hepatitis A a bélrendszer útján terjed, többnyire szennyezett víz vagy étel fogyasztása során. Külföldi utazás előtt – Ázsia, Afrika és Dél-Amerika bizonyos részei különösen fertőzöttek – erősen javasolt az A típus elleni oltás.

A hastífusz ázsiai, afrikai és latin-amerikai országok gyakori baktériumfertőzése, mivel a helyi piacokon árult zöldségeket és gyümölcsöket sokszor szennyvízzel locsolják.

Kerüljük el a bajt!

  • A legtöbb országban ajánlott a palackozott ivóvíz fogyasztása, ezt tartsuk szem előtt.
  • Csak a megbízható, higiéniai szempontból megfelelő helyeken (megbízható szállodákban, éttermekben) étkezzünk.
  • Vigyünk magunkkal gyógyszereket (természetesen betartva a szállításra és az adott országba történő bevitelre vonatkozó előírásokat).

Tudtad? Sokan javasolják, hogy az utazás előtt igényeljünk Európai Egészségbiztosítási Kártyát, de ezzel csak az állami vagy az állammal szerződésben álló szolgáltatóktól lehet igénybe venni sürgősségi ellátást.

(Nyitó kép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top