nlc.hu
Utazás

Vonatozás régen

Nosztalgiajárat indul! Így vonatoztuk körbe az országot régen

Nyolcvan éve az emberek ünneplőbe öltöztek, ha elutaztak valahova. A vonatutak sokkal hosszabbak voltak a maiaknál, mégis, a vonatozás eseményszámba ment. Fotóválogatás arról, hogyan utaztuk körbe Magyarországot a harmincas évektől a kilencvenes évekig.

Állítólag csak mi magyarok kezdünk azonnal enni, amikor elindul velünk a vonat. Az is lehet, hogy mások nem sütnek ilyen finom rántott húst vagy fasírtot, bár az egyik fényképen felismerhető, hogy a hölgyek bizony halkonzervet uzsonnáztak a kupéban. 

Jókedvű családi vonatkirándulás, búcsú a peronon, ebéd az étkezőkocsiban, vagy alvás hazafelé a Balatonról, később pedig ingázás a hírhedt fekete vonattal Budapest és Szabolcs között. Akármi is volt a program, vonatozni néha még a megérkezésnél is nagyobb élmény volt.

Fortepan/SEMMELWEIS EGYETEM LEVÉLTÁRA) 1930

Fortepan/SEMMELWEIS EGYETEM LEVÉLTÁRA) 1930

1930-ban még nem voltak kifejezetten gyorsak vonatok, de az emberek jókedvéből mégis arra következtetünk, hogy nem is késtek olyan sokat.

1938. Románia, Erdély Vonatindulás Madéfalváról Brassóba. (Fortepan)

Jó lenne tudni, hogy mi történt később ezzel a nagyon vidám családdal, minden esetre boldogan lennénk a rokonaik, csak minket is vigyenek magukkal ezekre a közös vonatkirándulásokra!

Fortepan/LISSÁK TIVADAR, 1934

Fortepan/LISSÁK TIVADAR, 1934

Vajon régen milyen feltételekkel utazhattak kutyák a vonaton? És mennyibe kerülhetett egy kutyajegy? Az biztos, hogy a harmincas években még igencsak kuriózum volt, ha valaki kutyával szállt vonatra, nem úgy, mint manapság.

(Fortepan/NAGY GYULA 1956)

(Fortepan/NAGY GYULA 1956)

Halkonzerv, talán kávé és jókedv. Igazi korabeli csajbulinak tűnik. Érdekes lenne tudni, hova utaztak a hölgyek!

(Fortepan/BARBJERIK FERENC 1963)

(Fortepan/BARBJERIK FERENC 1963)

A zakatolás, és a folyamatos ringatás mindenkit elaltat, főleg akkor, ha hajnalban indult a vonat!

Nézd meg a vonatozós galériát is, benne egy elképesztően elegáns hölggyel, egy cuki testvérpárral, akik az étkezőkocsiban reggeliznek, pár ingázó munkással, akik elalszanak a fáradtságtól hazafelé, és egy vakációzni induló boldog családdal a Déli pályaudvarról

Megnézem
Összes kép (8)

Belföldi vakáció?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top