Utazás

Ezer éves wellnessközpontok a paradicsomban

A történelmi törökfürdők vendégei órákat pihentek a szebbnél szebb hamamokban. Még olvasni is kellemes, ilyen csodás feltöltődésben volt részük.

A wellness pihenés igazán népszerű manapság. A zakatoló világban ez a kikapcsolódás olyan feltöltődést nyújt, amelyre nagy szüksége van a testnek és a léleknek. Ám még mielőtt bárki is azt gondolná, hogy ehhez az élményhez a legtöbben csak mostanában jutnak hozzá, nagyot téved. Ugyanis már ezer évvel ezelőtt működtek olyan törökfürdők, amelyek valódi egészségközpontként üzemeltek. A hamamok hagyományát egyre több wellnessközpont éleszti újjá napjainkban.

A törökfürdőkben az egészségkultúra megalapozása jól átgondolt rendszerben valósult meg. A középkorban a fürdők több teremből álltak, azokban más-más hőmérséklet uralkodott. A medencéket előre meghatározott sorrendben használták a vendégek. A legmelegebb részben a méregtelenítés is szerepet kapott: az izzasztás után a fürdetők márványpadra fektették a vendéget, és alaposan átdörzsölték a bőrét, a kezelések széppé és puhává tették a bőrt.

Ezer éves wellnessközpontok a paradicsomban

A szappanos tisztálkodás mellett a bőrápolásnak nagy szerep jutott a hamamokban. Az emberek ecetekkel, krémekkel kenték testüket, majd újra mártóztak. A folyadékpótlásra is figyeltek, gyógynövényes italokkal üdítették testüket a fürdőzők. Sajátos testápolási, kozmetikai szolgáltatások közül is választhattak: népszerűek voltak az agyagos pakolások és dörzsöléses bőrtisztítások. Hennát is gyakran készítettek a nők. A szőrtelenítés mindkét nem számára kötelező volt. A hajfestést is a hamamokban végezték. Míg a nők a hajukat festették, a férfiak a hajkoronájuk mellett a szakállukat is színezték. A masszázs elengedhetetlen része volt a fürdőzésnek. A hamamokban a hajmosás masszázzsal együtt járt, habos, illatos lemosóval tették fényessé a hajat. A törökfürdőket a szépülés mellett élettani hatásuk miatt szerették a vendégek: a kezelések ellazították az izmokat, és serkentették a vérkeringést.

Élet a hamamban

Mivel a hétköznapok szerves részét képezték a fürdők, a társadalmi érintkezés fontos helyszínévé is váltak. A nők és a férfiak itt folytattak eszmecseréket, de a pletykák is a fürdőkben terjedtek legjobban. A praktikák és jó tanácsok ott cseréltek gazdát. A nők a szépségápolástól a szerelmi ügyeken át a gyereknevelésig mindet megvitattak. A fürdők intimitása könnyebben megnyitotta a szíveket és a szájat, így a nagy beszélgetések színterévé  váltak a hamamok. A nőknek fontos volt a közfürdő, mert a szabadságot jelentette számukra. Ezért ha tisztálkodni mentek, a legszebb ruháikban és ékszereikben indultak útnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top