valentin 2012

A Valentin-nap a nők ellensége?

Mackót várunk, vagy jegygyűrűt? Vagy nem is várunk semmit? Mit rontunk el Valentin-napkor, és miért gondoljuk, hogy az érzelmi zsarolás a legjobb, amit pánikunkban tehetünk?

Az tiszta sor, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, a Valentin-nap pedig a szerelemé… Azzal azonban nem számolunk, hogy a szeretet, aminek hosszas definiálásától most eltekintenék, jó esetben egy konstans érzelem, ellentétben a szerelemmel. Valentin-napkor csak az jár jól, aki éppen szerelmes és viszontszeretik, és ők sajnos nincsenek sokan.

A Valentin-nap a nők ellensége?Az a fajta szerelem, ami plüssjátékok és virágok vásárlására sarkall, számításaink szerint a legjobb esetben is másfél, csupán másfél évig tart. Ez sok bajnak forrása, főként azért, mert megmutatja, hogy egy kapcsolatban hol vannak az egyenlőtlenségek az érzelmek lángolásának, illetve kimutatásuk mikéntjének tekintetében.

Főleg ránk, nőkre vonatkozik, hogy nagyszabású ajándékokat várunk a szerelem bizonyítására, ami az esetek nagy részében egyszerűen nem létezik. Vagy ha létezik is, egészen más megfogalmazásban, mint ahogy mi gondoljuk. A problémák forrásai ilyenkor általában mi magunk vagyunk, mert mi vagyunk azok, akik elvileg kapjuk az ajándékot, illetve mi vagyunk azok, akik következtetéseket vonnak le az ajándékból, illetve annak hiányából. 

Összeszedtünk néhány tipikusan női hibát, amit Valentin-nap környékén elkövetünk.

Túlzott elvárások

A Sex and the Cityben a csajok Cartier fülbevalót kapnak, sőt a legtöbb romantikus filmben drága ékszereket és kreatív, egyedi ajándékokat adnak a szerelmes lovagok. Azt azonban hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, hogy a való világban nem csupa Mr. Big rohangál.

Kimondatlan elvárások

Sokszor hajlamosak vagyunk arra, hogy ne mondjuk meg, hogy mit akarunk, mert inkább kivárunk és tesztelünk, ezzel kínos helyzetbe hozva a férfiakat, illetve magunkat is. A férfiak ugyan közel sem olyan ostobák, mint azt a közhiedelem női oldalról tartja, de maguktól nem fognak rájönni, hogy adott esetben inkább virágot kellett volna venni, mint csokit.

Érzelmi zsarolás

„Ha nem veszel nekem plüssmackót, akkor nem is szeretsz.” Nyilván nemcsak ilyen direkt formában fordul elő a zsarolás, de a férfi, aki kiszúrja, biztos, hogy ha teljesíti is a nő kívánságát, nem örömmel fogja tenni.

Megjátszás

Sokszor úgy teszünk, mintha igazán nem számítana nekünk, hogy mi lesz Valentin-napkor, és közben pedig nagyon is fontos. Ez olyan formája a kimondatlan elvárásoknak, ami még félre is vezeti a férfit, csupán azért, hogy utána lehessen miért haragudni rá. Nincs olyan épelméjű ember, aki ezt hidegvérrel viselné.

Részben önhibánkon kívül, de túlértékeljük a Valentin-napot. Mivel azonban az egész hercehurcának kezd kulturális megágyazottsága lenni, nem lehet annyival elütni az ügyet, hogy igenis össze kéne kapnunk magukat. Ha az összes barátnő kap valamit, akkor igenis azt fogjuk érezni, hogy a mi pasink kevésbé szeret minket, hiszen nem kaptunk semmit. Ezért jobb előre tisztázni, hogy tartjuk-e vagy sem az egyébként „szerelem ünnepét”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top