valentin 2012

Sült erdei gyümölcsök zabaglionéval

A következőkben olyan ételeket javaslok, amelyek garantáltan lenyűgözik szívünk szerelmét, hiszen látványosak, hatásosak és különlegesek – elkészítésük mégis rendkívül egyszerű.

A zabaglione olasz eredetű édesség, borhabot jelent. Családom egyik nagy kedvence, főleg, ha vegyes erdei gyümölcsökkel sütjük, mert szerinte ezek savanykássága pompásan kiegészíti a krém édességét. Elengedhetetlenül fontos hozzá a jó minőségű bor – a legjobb hozzá valamilyen késői szüretelésű tokaji, illetve marsala vagy portói.

Sült erdei gyümölcsök zabaglionéval

Hozzávalók (2 adag):

2 tojássárgája
2 ek cukor
70 ml édes tokaji fehérbor
10 dkg erdei gyümölcs

1. A sütőt grillfokozatra állítjuk (vagy 200 fokosra előmelegítjük). Egy lábasban egy liter vizet forralunk.

2. Egy akkora keverőtálban, amekkora biztosan megáll a lábason, egy habverő segítségével habosra keverjük a tojássárgáját a cukorral, majd a vízgőz fölé tesszük, ügyelve arra, hogy a keverőtál alja ne érjen bele a vízbe. Kis lángon tartjuk, és folyamatos keverés mellett vékony sugárban hozzáöntjük a bort. Folyamatosan kevergetve 6-8 perc alatt besűrítjük, majd levesszük a tűzről.

3. A megmosott gyümölcsöket hőálló tálba tesszük, rákanalazzuk a krémet, majd légkeverés nélkül a sütőben 3-5 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje megpirul, de belül krémes marad. Azonnal tálaljuk.

Tipp:
Bármilyen friss, savanykás gyümölccsel jól működik, használják bátran a fantáziájukat!

Sült erdei gyümölcsök zabaglionévalTovábbi izgalmas recepteket Segal Viktor második szakácskönyvében, az Ízek és formákban találsz. A séf újra kísérletezésre hívja az olvasót, vadonatúj receptjeit különböző kulináris alkalmak köré csoportosítja. Itt keresd! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top