Aktuális

Kell-e biztonsági öv a terhes nőknek?

A biztonsági öv alapból sem túl kényelmes, a terhes nőknek pedig még kellemetlenebb tud lenni a használata. Vajon tényleg szükség van rá? Japán kutatók keresték a választ.
Sok nő vezet autót terhességének ideje alatt, anélkül, hogy használná a biztonsági övet. Ezzel mind önmaga, mind születendő gyermeke életét súlyosan veszélyezteti. Japán kutatók tanulságos vizsgálatának eredményeit az American Journal of Obstetrics and Gynecology közölte.

A terhes nők 6-7 százaléka szenved a várandósság időszakában balesetet. Ezeknek a tragikus eseteknek kétharmada közlekedési baleset. A legújabb statisztikák szerint az Egyesült Államokban évente 130 000 terhes asszonnyal történik baleset, ez csaknem négyezer születendő gyermek életét követeli.

Terhes nő biztonsági övJapánban a biztosítók adatai szerint a terhesek baleseteinek 46 százaléka autóvezetés közben következik be. Motodzava Jaszuki és munkatársai ezért terhes nők alkatának, anatómiai fölépítésének megfelelő bábukkal végeztek olyan ütközési kísérleteket, mint az autógyárak biztonsági szakemberei az új autómodellek forgalomba hozatala előtt.

A kísérleti bábu hasának megfelelő területen olyan méretű, folyadékot tartalmazó tartály foglalt helyet, mint a 30. héten a terhes anyaméh. A bábu minden pontja nyomást, ütközést érzékelő műszerekkel volt tele.

A tanulmány során ismételten végeztek olyan közlekedési kísérletet, amikor a vezetőülésben elhelyezett bábu frontálisan ütközött valamilyen gépjárművel, illetve olyan helyzetet is utánoztak, mintha a terhes asszony autójába rohant volna bele hátulról a másik kocsi.

Mindegyik ütközést megismételték úgy is, hogy a bábut olyan biztonsági öv védte, mint amilyen manapság bármelyik autó kötelező tartozéka.

A kísérletek egyértelműen bizonyították, hogy a biztonsági öv mind frontális ütközés esetén, mind a kocsiba hátulról belerohanó másik autó ütését jelentősen kivédi. A vezetőülésen helyet foglaló bábu hasának megfelelő területen kialakuló nyomásnövekedés fele se volt annak a hirtelen nyomáskiugrásnak, mely biztonsági öv nélkül hatott az anyaméhnek megfelelő golyóra.

Igen fontos különbség volt az is, hogy biztonság öv használata esetén a hasi nyomásnövekedés lényegesen később kezdődött, mint a nélkül. A kutatók számítása szerint a születendő baba halálának esélye még nem túlságosan nagy sebességű ütközés esetén is átlag 60 százalék, ha a várandós asszony az ülésbe nincs bekötve, míg ezt a kockázatot a biztonsági öv a harmadára csökkenti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top