Vigyázz, kész, baba! cikkek

A 10 legfontosabb lépés, ha babát tervezel

A babatervezés 10 legfontosabb lépését gyűjtöttük össze. Ezeket érdemes betartanod, ha eldöntöttétek, hogy kisbabát szeretnétek.

1. A babatervezés első lépése: keresd fel orvosodat

Az első lépés a babatervezés során, hogy fölkeresd nőgyógyászodat. Orvosod elmondja a legfontosabb információkat, valamint előzetes rutinvizsgálatokat ír elő, amelyekből képet kap egészségi állapotodról.

A 10 legfontosabb lépés, ha babát tervezel

2. A babatervezés második lépése: ismerd meg ovulációs ciklusodat

Orvosod a menstruációd időpontja alapján könnyedén választ adhat a kérdésre, de reggeli hőmérőzéssel magad is könnyen megállapíthatod, melyek a leginkább fogamzóképes napjaid. Az ovulációs ciklus közepén testhőmérsékleted néhány tized fokkal megemelkedhet a többi naphoz képest. Írd fel minden reggel egy naptárba a hőmérőzés eredményét, két-három hónap múlva az előzményekből magad is tudni fogod, melyek a fogamzás szempontjából legfontosabb napok.

3. A babatervezés harmadik lépése: kezdj el folsavat fogyasztani

Szinte alig akad kismama, akinek a terhessége során rendben lenne a vas- és a folsavszintje. Márpedig a vérképzéshez elengedhetetlen ásványi anyagokat mindenképpen pótolni kell a szervezeted egészséges működése érdekében. Érdemes már a babatervezés időszakában minél több sóskát, spenótot, kukoricalisztet tartalmazó ételeket fogyasztani. Gazdag folsavban a narancs, a brokkoli, a csicseriborsó, a libamáj, a spárga, a lencse, a napraforgómag, de kaphatók folsavval dúsított müzlik is.

A 10 legfontosabb lépés, ha babát tervezel

4. A babatervezés negyedik lépése: próbáld tartani az ideális testsúlyt

A túl sovány, de a túlságosan nagy túlsúllyal rendelkezőknek is problémásabb a teherbeesés. Lehetőség szerint a BMI-index szerinti 20-24 érték közé próbáld beállítani a testsúlyodat. Figyelj az étkezésedre, fogyassz rostokban gazdag ételeket, sok folyadékot, nyers zöldséget, gyümölcsöt.

5. A babatervezés ötödik lépése: mozogj rendszeresen

Ha eddig nem tetted volna, akkor épp ideje a rendszeresen testmozgásnak. Nem kell csúcsokat döntened, bőven elég az is, ha heti 3-4 alkalommal harminc percet mozogsz. Futhatsz, biciklizhetsz, járhatsz úszni, csatlakozhatsz egy jógacsoporthoz, a lényeg, hogy a mozgás segítségével kikapcsolj, és levezesd a napközben felgyülemlett stresszt, de a hangulatod is sokkal jobb lesz a mozgásnak köszönhetően.

A 10 legfontosabb lépés, ha babát tervezel

6. A babatervezés hatodik lépése: étkezz egészségesen

A kiegyensúlyozott, fehérjében, rostokban gazdag táplálkozás fontos lépése a babatervezésnek. A szárnyasok, halak mellett fogyassz minél több zöldséget, gyümölcsöt, lehetőleg szorítsd vissza a nassolást, a cukor- és magas zsírtartalmú ételeket. A gyorséttermeket érdemes egy ideig elkerülni, és ha eddig dohányoztál, érdemes arról is mielőbb lemondani, de az alkohol sem tartozik az felkészülés időszakába.

7. A babatervezés hetedik lépése: kerüld a stresszt, légy pozitív

Ahogy már szó volt róla, a rendszeres mozgás segít levezetni a napközben felgyűlt stresszt. Ettől függetlenül próbálj meg minél többet lazítani, és ne húzd fel magad fölösleges dolgokon. A nyugalmad, a kiegyensúlyozottságot fontosabb, mint bármiért is idegeskedni. Ne keseredj el azon sem, ha néhány hónap elteltét követően sem fogantál meg, eljön annak is az ideje, légy pozitív.

A 10 legfontosabb lépés, ha babát tervezel

8. A babatervezés nyolcadik lépése: ne szedj orvosságokat

Nőgyógyászodat mindenképpen tájékoztatnod kell, ha valamilyen orvosságot rendszeresen szedned kell, vagy valamilyen krónikus betegségben szenvedsz. Az egyéb orvosságok szedését, ha orvosod is egyetért, mindenképpen hagyd abba. A fogamzásgátló tabletták szedését követő harmadik hónap után tisztul meg a szervezeted annyira, hogy bátran vállalhatsz kisbabát. Ügyelj erre is.

9. A babatervezés kilencedik lépése: vigyázz magadra

A babatervezés időszakában még inkább figyelj magadra. Ha uszodába jársz, tedd meg az óvintézkedéseket a fertőzések elkerülésére. A mindennapi higiéniára a korábbihoz képest is még nagyobb figyelmet érdemes fordítani.

A 10 legfontosabb lépés, ha babát tervezel

10. A babatervezés tizedik lépése: hagyd abba a koffein fogyasztását

A várandósság ideje alatt nem javasolt kávét, koffein tartalmú italokat fogyasztani. Ha eddig kávéztál, akkor szép lassan érdemes átmenetileg lemondanod róla. Természetesen, ha vérnyomásod annyira alacsony, hogy kávé nélkül szédülnél, konzultálj orvosoddal, és kövesd javaslatait a babatervezés során is.

További baba, tervezés témájú cikkek az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top