Karácsonyfának valók

Csekő Krisztina - Páll Attila | 2002. December 01.
Milyen fát vegyek és hol? Ezüstfenyõ legyen vagy lucfenyõ? Kicsi legyen vagy plafonig érõ? Vágott vagy gyökeres? Vagy talán béreljek fát?





Legelőször is azt kell eldöntsük, hogy megéri-e földlabdás fenyőt vennünk. Ez igen „humánus” megoldás, de csak akkor, ha szakszerűen lett földlabdázva. Általános tapasztalat, hogy ha túl kicsi a gyökérzete, pusztulásra vagy ítélve. Ha tehát élő karácsonyfát szeretnénk, legjobb, ha erdészetekhez, vagy az ismert faiskolákba megyünk el, ahol nagy valószínűséggel jó minőségű fát kapunk.







Lucfenyő
Miután megvettük, nem szabad rögtön a meleg lakásba bevinni, lassanként kell hozzászoktatni a meleghez, ezért pár napig a lépcsőházban, vagy valahol se nem túl meleg, se nem túl hideg helyen tartsuk, mielőtt a szobába vinnénk.

Mialatt a lakásban tartjuk, rendszeresen öntözzük, a melegben ugyanis elkezd párologtatni, az így elvesztett vizet feltétlenül pótolni kell. Ha lezajlottak az ünnepek, tegyük hűvös helyre, a kiültetésre azonban csak a fagyos idők elmúltával gondolhatunk.

Aki vágott fenyőt szeretne, abból is rengeteg féle létezik a favásárokban. Ha nem akarjuk túl sokáig a szobában tartani, és vízkeresztkor már leszedjük a fát, akkor lucfenyőt válasszunk. Az ára ugyanis ennek a legalacsonyabb, és ha a vágási felületet állandó víz alatt tartjuk, a tűlevelek sem fognak olyan hamar lehullani.







Ezüstfenyő
Másik faj, amelyik lehullajtja a levelét, a duglászfenyő, mely hasonlít a lucfenyőhöz, de tűje valamivel hosszabb, és sokkal puhább, megdörzsölve pedig narancs illatú.

Ha hosszabb ideig szeretnénk gyönyörködni a karácsonyfa látványában, akkor a következő fajok közül választhatunk:
az ezüstfenyő közismert faj, melynek rövid tűlevelei ezüstös színűek, merevek, szúrósak. Sokáig, változatlanul megtartja lombját.

A jegenyefenyő, melynek több fajtája is létezik, általában mint normandiai fenyő jelenik meg a piacon. Megjelenése hasonló a lucfenyőéhez, ezért jó tudni pár alapvető különbséget a két faj között: leveleik laposak, megszáradva nem hullanak le, hanem az ágra „aszalódnak”; a levél a szárhoz kerek alakban kapcsolódik, míg a lucok szögletesben.







Fekete fenyő
A fekete fenyőt hosszú, merev, kettős tűlevelei miatt nem nehéz megismerni. A sima fenyő tűlevelei – melynek szintén hosszúak, de ötösével állnak – világosabb zöldek, és kevésbé merevek.

A fenyőárak, méret és minőség függvényében, pár száz forinttól több tízezer forintig terjedhetnek, tehát igényeinknek, pénztárcánknak megfelelően széles palettáról választhatunk. És ne feledjük, a jól bevált piaci alkudozásnak is lehet esélye. Csak legyünk bátrak!

Exit mobile version