1. Gyümölcstál kicsit másképp
A díszesre farigcsált narancsok, citromok és lime-ok nemcsak igen mutatósak, de fantasztikus illatuk is beteríti az egész helyiséget. Vegyük elő legjobb barkácstudományunkat, és bátran használjuk fantáziánkat ehhez a különleges asztali díszhez.
Elkészítés:
1. Készítsd elő a gyümölcsöket, és mosd meg őket jó alaposan.
2. A ceruzával előre rajzold meg a kívánt mintákat (csíkokat, cakkokat, hullámokat stb.).
3. Ezután jöhet a minták kimetszése. A kontúr mentén egy éles zöldségtisztító késsel, linómetszővel vagy narancshámozóval vágd ki a mintát, de arra vigyázz, hogy ne ejts túl mély bevágásokat. A mintáknak csak a fantáziád szabhat határt.
4. A díszített, friss citrusillatot árasztó gyümölcsöket helyezd egy nagy tálra.
Alapanyagok, kellékek:
• Narancs, citrom, lime
• Éles konyhakés
• Narancshámozó vagy linómetsző kés
• Ceruza
• Tál
2. Fűszeres gyümölcstál
Elkészítés:
1. A filctollal rajzold meg a kívánt mintát (csík, gyűrűs, csillagalakzat) a narancshéjra, majd ejts apró lyukakat a héjba a linólyukasztóval (ennek hiányában a fogpiszkálóval) a kívánt mintának megfelelően.
2. Minden egyes lyukba szúrj be egy-egy szegfűszeget.
3. Végül a vékony rézhuzallal tekerd körbe a narancsokat.
4. Az elkészült narancsokat helyezd el szépen egy üvegtálon.
Alapanyagok, kellékek:
• Néhány szem narancs
• Szegfűszeg
• Ánizs
• Rézhuzal
• Olló
• Linólyukasztó (de az egyszerű fogpiszkáló is megteszi)
• Fekete filctoll
3. Narancsok fűszerporral meghintve
Elkészítés:
1. A gyümölcsöket tetszés szerint tűzdeld tele szegfűszeggel az előző leírás alapján.
2. Öntsd a fűszerkeveréket egy nagy tálba.
3. Helyezd a gyömölcsöket egyenként a fűszerporos tálba, és hempergesd meg őket jó alaposan.
4. Egy szép üvegtálban jól mutatnak, akár még rézhuzallal is körbetekerheted a gyümölcsöket.
Alapanyagok, kellékek:
• Narancs, citrom
• Egész szegfűszeg
• Linólyukasztó
• A fűszerkeverékhez: őrölt szegfűszeg, fahéj, szerecsendió
4. Cukormázas alma
1. A cukorfelirathoz készíts cukormázat. A tojásfehérjét keverd simára a porcukorral.
2. A kapott masszát töltsd bele egy nyomózsákba vagy nejlonzacskóba, amelynek az egyik sarkán ejts egy apró lyukat.
3. A nejlonzacskóba töltött fehér mázzal tetszés szerint díszítsd az almákat, akár nevekkel, de különféle alakzatokat is rajzolhatsz rájuk.
4. Az elkészült, feldíszített almákat helyezd egy nagy tálra.
Alapanyagok, kellékek:
• Néhány szem zöld alma
• A cukormázhoz: porcukor, tojásfehérje