Az italok kiválasztása

jancsi bá | 2001. Szeptember 27.
Apéritifként általában olyan italokat adunk, amik étvágyat csinálnak. Ilyenek a száraz pezsgõ, a száraz szamorodni, valamilyen kesernyés ízhatású likõr, vagy éppen valamilyen nagy alkoholtartalmú pálinka. Étvágygerjesztõ italként adhatunk alkoholmentes italokat is, mint például a frissen kicsavart grapefruitlé.




Az egyes ételekhez adható italokat sok tényező befolyásolja: ilyenek az ételek vezető ízei, azok zsírtartalma, vagy éppen az elkészítéshez felhasznált bor, és még sokáig lehetne sorolni. Általánosan a következők azonban mindenképpen elfogadhatóak:

• mindig a könnyebb italoktól haladjunk a nehezebbek felé;

• savas ételekhez savas, édes ételekhez édes borokat adjunk;

• fehér húsból (borjú, csirke, fogas) készült ételekhez fehérbor, a sötét húsból (vad, marha, liba, ponty, birka) készült ételekhez vörösbor illik;





• természetesen a zsírosabb, fűszeresebb ételekhez testesebb borok valók; 

•  a fűszerpaprikával készült ételek általában vörös bort igényelnek;

•  édességekhez édes pezsgő, gyümölcsillatú, -ízű édes fehérbor való;
 
•  sajtokhoz vörösbor vagy testes száraz fehérbor illik.
Exit mobile version