Borban párolt pulykatekercs és almás táska

nlc | 2003. Június 26.
Mai menüajánlatunk borban párolt töltött pulykatekercs, desszertnek almás táska.


Borban párolt töltött pulykatekercs

Hozzávalók





• 800 g pulykamell filé
• 100 g gépsonka
• 100 g alma
• 80 g ementáli sajt
• 1 db tojás
• 30 g liszt
• 1 dl étolaj
• 2 dl fehérbor (hárslevelű)
• 1/2 csomó petrezselyemzöld
• só, őrölt bors


Elkészítése

A sonkát apró kockára, a zöldpetrezselymet finomra vágjuk, az almát meghámozzuk. A megtisztított almát és a sajtot lereszeljük, hozzáadjuk az egész tojást, összekeverjük, sóval, borssal és a petrezselyemzölddel ízesítjük. A pulykamellszeleteket enyhén kiveregetjük, besózzuk és elosztjuk rajtuk a tölteléket. A húsok két szélét kicsit behajtjuk és szorosan feltekerjük. Vastagabb cérnával sonkakötözéssel megkötözzük, hogy a tekercs formája megmaradjon. Az így előkészített tekercseket lisztbe forgatjuk, és forró olajon minden oldalát elősütjük, majd a bort aláöntve fedő alatt puhára pároljuk. Amikor a hús megpuhult, a pároló léből kivesszük, pihentetjük, a kötöző anyagot eltávolítjuk, felszeleteljük. Az előmelegített tálra szűrjük a párolólevet, ráhelyezzük a felszeletelt tekercseket. Szőlős vagy mazsolás rizzsel tálaljuk.


Almás táska

Hozzávalók

A tésztához




• 500 g liszt
• 250 g vaj vagy Linco Family Margarin
• 2,5 dl tej
• 25 g élesztő
• 50 g porcukor
• 2 db tojássárgája
• 1 db citrom reszelt héja
• só

Almatöltelék
• 40 g vanília ízű pudingpor
• 3 dl tej
• 100 g kristálycukor
• 800 g alma
• őrölt fahéj

• a szóráshoz: 100 g liszt
• a kenéshez: 1 db tojás
• a tetejére: 50 g porcukor


Elkészítése:

Kétszáz gr vajat száz gr liszttel gyorsan összedolgozunk, és téglatest formájúvá alakítva a hűtőbe tesszük. Egy dl tejet meglangyosítunk, hozzáadunk tíz gr kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt (kovászkészítés). A megmaradó lisztből, vajból, tejből csipetnyi sóval, a reszelt citromhéjjal, a tojások sárgájával közepesen kemény tésztát gyúrunk. Gyúródeszkán cipóvá formáljuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán „fülesre” nyújtjuk, ráhelyezzük a lehűtött vajas tömeget, és közbeiktatott pihentetéssel nyújtjuk, hajtogatjuk (kétszer szimpla, kétszer dupla). Amíg a tészta pihen a hajtogatások között, elkészítjük a vaníliakrémet, és megtisztítjuk, majd vastagabb szeletekre vágjuk az almát. A felszeletelt almát ecetes vízbe tegyük, hogy ne barnuljon meg.
A krém készítése: a tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a kristálycukrot, a pudingport, és lassú tűzön besűrítjük, kihűtjük.
A tésztát 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, éles késsel négyzetekre vágjuk. A kihűlt krémet a felvágott tésztákra elosztjuk, ráhelyezzük a leszárított almaszeleteket, megszórjuk az őrölt fahéjjal, széleit megkenjük a felvert tojással, és a sarkokat a közepén egymásra hajtjuk. Utókelesztjük, és előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készresütjük. Amikor megsült, pihentetjük, tálra rendezzük, tetejét megszórjuk porcukorral.

Exit mobile version