Szárnyasaprólék leves, káposztás lángos

nlc | 2003. Július 09.
Mai ajánlatunk szárnyasaprólék leves, fõfogásnak pedig káposztás lángos.


Szárnyasaprólék leves





Hozzávalók


  • 800 g csirkeaprólék
  • 1 db tyúkhúsleveskocka
  • 150 g sárgarépa
  • 100 g petrezselyemgyökér
  • 80 g zellergumó
  • 30 g gomba
  • 40 g karfiol
  • 50 g kifejtett zöldborsó
  • 40 g zsiradék (vaj vagy margarin)
  • 1 cs. petrezselyemzöld
  • őrölt fehérbors, só


    Elkészítés

    Az aprólékot egyforma darabokra vágjuk, vigyázva arra, hogy ne legyen szilánkos a csont, megmossuk. A zsiradékot felolvasztjuk, hozzáadjuk a feldarabolt aprólékot, a leveskockát, borsozzuk, és vigyázva megsózzuk (a leveskocka is sós!). Kevés vizet adva hozzá, fedő alatt félig puhára pároljuk. Közben a megtisztított zöldségeket apró kockára vágjuk, megmossuk. Amennyiben az aprólék félig megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket, felengedjük megfelelő mennyiségű vízzel, és készre főzzük. Betétként adhatunk hozzá az üzletekben kapható mélyhűtött vagy éppen zacskóban árult kész galuskát, gombócot, amelyeket a csomagoláson lévő használati javaslat alapján külön főzünk meg.


    Káposztás lángos





    Hozzávalók a tésztához

    • 250 g liszt
    • 15 g élesztő
    • 0,5 dl tej
    • só, kristálycukor

    Hozzávalók a töltelékhez

    • 400 g fejes káposzta
    • 4 dl étolaj
    • 20 g kristálycukor
    • só, őrölt bors


    Elkészítése

    Az élesztőt egy késhegynyi cukorral, a langyos tejjel összekeverjük és meleg helyen gyorsan felfuttatjuk, majd a lisztbe keverjük, és langyos, enyhén sós vízzel lágy tésztát készítünk belőle. Letakarva, meleg helyen pihentetjük – kelesztjük. Közben a megtisztított káposztát lereszeljük, besózzuk és rövid ideig állni hagyjuk, majd alaposan kicsavarjuk, hogy minél szárazabb legyen. 0,5 dl olajat felhevítünk, és a cukrot aranysárgára pirítjuk benne, hozzáadjuk a kicsavart káposztát. Folytonos keverés közben megpirítjuk, törött borssal fűszerezzük. A pirítást addig végezzük, amíg a káposzta el nem veszíti folyadéktartalmát. A megkelt tésztát libatojás nagyságú cipókra osztjuk, és ezeket belisztezett deszkára téve még körülbelül 10 percig pihentetjük. A megkelt cipókból kerek lapokat nyújtunk, mindegyik közepébe egy-két evőkanál párolt káposztát teszünk. A tészta széleit ráhajtjuk, hosszúkás alakúra formáljuk, majd bő, forró olajban aranysárgára sütjük.

  • Exit mobile version