Pohárba valók I. – bólé

nlc | 2003. December 11.
A bólé a rendezvényekre legalkalmasabb ital, tulajdonképpen fogadóitalnak is remek. A pezsgõt is kiválóan lehet vele helyettesíteni. Ez az ital nem "öregszik" el, sõt az állás - érlelõdés - kimondottan jót tesz az ízének.





A bólé (bowle) az angol bowl szóból ered, jelentése tál.Az ital eredetéről érdemes tudni, hogy az angol vadászhagyományok keretében az úri sport művelői erdei gyümölcsökkel és különböző alkoholokkal készült frissítő italkeveréket iszogattak. Induláskor vagy éppen áldomáskor pedig természetesen illendő volt gyorsan mind kiinni. Nehogy az illemet bárki is megsérthesse, az italt nyeles vagy alul gombos, de mindenképpen talpatlan pohárba merték ki. Letenni tehát csak üresen lehetett, mégpedig szájával lefelé. Később az ital kikerült a vadásztársaságok zárt köreiből, és egyre népszerűbb lett. Már nem kellett feltétlenül és azonnal fenékig lehajtani, így a készítéséhez megmaradt a nagy tál, felszolgálása viszont már csészébe történik.






Milyen legyen a bóléspohár?


Lehet szinte bármilyen anyagból, amiből manapság csészéket készítenek, bár a legalkalmasabb mégiscsak a hagyományos üveg. Azok közül is az ólomkristály a legszebb és legelegánsabb, és természetesen a legdrágább is. Persze nem a csiszolt változata, hanem magát az anyag nagyszerűségét kiemelő, nemesen egyszerű, sima kivitel. Mellesleg az ital szépsége, színei, áttetszősége és a gyümölcsök látványa is így gyönyörködtet igazán. Csésze lévén füle is van, és az sem árt, ha alatta csészealj helyezkedik el. Ezen azt a kiskanalat lehet parkolópályán tartani, amely nélkül a bólé gyümölcseit nem tudjuk elfogyasztani.
Az italtípus sajátosságai miatt kivételesen a készítésére és felszolgálására szolgáló alkalmatosságról is kell szót ejtenünk, mégpedig a tálról. Ideális az, ha a készlet formában harmonizál a csészékkel: ugyanaz az anyag, ugyanaz a stílus és formavilág. Vagyis legyen üveg, mégpedig szép. És persze nagy, hogy jó sok bólét lehessen benne kínálni. Szép és praktikus, ha hozzávaló, saját anyagából készült fedele van, kicsiny nyílással a merőkanálnak, amely lehet fém, de szebben mutat az üvegből készített.

Ezeket az italokat alkohollal, és természetesen nélküle is elkészíthetjük. Készítésénél fontos tényező a mennyiség. Az alkoholmentesnél 4-5 dl-t, az alkoholtartalmúnál kb. 2-3 dl mennyiséget kell számolni egy főre (természetesen a társaság italfogyasztását vegyük figyelembe).



Néhány jó tanács a készítéshez:



A gyümölcsöket (ez lehet bármilyen friss gyümölcs) alaposan megmossuk, utána igény szerint meghámozzuk, kimagozunk. A hámozás alól kivételek a citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit).
A gyümölcslé kiválasztásánál természetesen figyelembe kell venni, hogy édes vagy fanyar italt akarunk készíteni. A gyümölcslét mindig szűrjük le, különben zavaros lesz tőle az italunk!
Amennyiben a bólét édesre akarjuk készíteni, az alkoholmentes esetén kb. fél liter szörpöt, az alkoholos változatnál pedig 3-4 dl likőrt adjunk hozzá.
Az összekevert italt legalább egy-két óra hosszat lefedve hidegen pihenni, érni hagyjuk.

Szervírozás előtt 20-30 perccel öntjük hozzá a szénsavas összetevőt, máskülönben elillan a szénsav az italból!


Receptek:






Őszibarackbólé

(kb. 20 csésze)

Hozzávalók:

• 8 db érett barack
• 10 cl konyak
• 2 citrom leve
• 4 ek cukor
• 2 üveg száraz fehérbor
• 2 üveg száraz pezsgő


Elkészítése:

A barackokat meghámozzuk, a magot eltávolítjuk, és gerezdekre vágjuk a gyümölcs húsát. A gerezdeket esetleg elfelezzük, és a bóléstálba rakjuk. A konyakot, a citromlét, a cukrot és a bort hozzákeverjük. Lefedve két órára hűtőbe rakjuk, és hagyjuk összeérni. Felszolgálás előtt megkeverjük és feltöltjük pezsgővel.


Mangóbólé (kb. 20 csésze)







Hozzávalók:

• 3 db érett mangó
• 10 cl sárgabarack brandy
• 8 cl barna rum
• 2 narancs leve
• 2 citrom leve
• 4 ek cukor
• 2 üveg száraz fehérbor
• 2 üveg száraz pezsgő


Elkészítése:

A mangót meghámozzuk, és a gyümölcs húsát a magról gerezdekben levágjuk. A gerezdeket a tálba rakjuk, és hozzátöltjük a brandyt, a rumot, a narancs- és a citrom levét, valamint a cukrot és a bort. Egy óra a hűtőbe rakjuk pihenni. Szervírozás előtt megkeverjük, és hozzátöltjük a pezsgőt.


Gyümölcsbólé (kb. 20 csésze)






Hozzávalók:

• 1 db narancs
• 2 db savanyú alma
• 1 db körte
• 1 db banán
• 1 l narancslé
• 1 l almalé
• 20 cl banánlé
• ½ l körtelé
• 1 üveg ásványvíz (szénsavmentes)


Elkészítése:

A gyümölcsöket megmossuk. A narancsot karikákra vágjuk, a karikákat felnégyeljük. Az almát és a körtét félbevágjuk és kimagozzuk, majd csíkokra vágjuk. A banánt meghámozzuk és felkarikázzuk. A gyümölcsöket bóléstálba rakjuk, és beletöltjük a banánlevet. Egy óra hosszára félrerakjuk a hűtőbe, és érni hagyjuk. Felszolgálás előtt feltöltjük ásványvízzel, és óvatosan megkeverjük.

Exit mobile version