Húsvéti torta

nlc | 2004. Március 26.
Abszolút kedvencünk ez a torta, ami már ránézésre ellenállhatatlan. Ráadásul ezeket a nyuszikat a vegetáriánusok és az érzõ lelkûek is örömmel megehetik! A gyerekeknek nem árt pótpéldányokkal készülni!

Hozzávalók:

Piskótatészta:




• 25 g vaj
• 2 tojás (közepes méretű)
• 2 tojássárgája (közepes méretű)
• 2 evőkanál forró víz
• 100 g cukor
• 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
• 100 g liszt
• 1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
• 50 g hámozott, őrölt mandula

Massza:
• 2 tojásfehérje (közepes méretű)
• 1 csipet só
• 50 g cukor
• 100 g porcukor

Máz:
• 1 tasak Dr. Oetker Tortabevonó ét vagy tej

Töltelék:
• 1 tasak Dr. Oetker Zselatin
• 3 evőkanál meggylé a befőttből
• 150 ml joghurt (3 % zsírtartalmú)
• 1 üveg meggybefőtt
• 1 evőkanál citromlé
• 500 ml hideg tejszín


Elkészítés:

A vajat egy kis edényben felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni.
A tojásokat és a tojássárgákat a vízzel egy konyhai robotgéppel a legmagasabb fokozaton 1 perc alatt habosra keverjük. Keverés közben hozzáadjuk a cukrot és a vanillincukrot, és 2 percig jól elkeverjük. A lisztben elvegyítjük a sütőport, a masszába szitáljuk, és a legalacsonyabb fokozaton elkeverjük. Végül a vajat és a mandulát keverjük bele. A tésztát egy kapcsos tortaformába (22 cm átmérőjű, az alján kivajazott és sütőpapírral letakart) öntjük, elegyengetjük, és azonnal megsütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 fok (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 fok (előmelegítve)
Gáz: 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25 perc

Sütés után a tortát kiborítjuk a formából, és egy sütőpapírral letakart sütőrácson hagyjuk kihűlni. A tésztát két lapra vágjuk.

A masszához a tojásfehérjét a sóval egy konyhai robotgéppel kemény habbá verjük. (Olyan keményre, hogy a vágási felület látható maradjon.) A cukrot keverés közben adjuk a tojáshabhoz, majd beleszitáljuk a porcukrot is, és óvatosan hozzákeverjük. A masszát egy nyomózsákba (5 mm átmérőjű nyílással) töltjük. A masszából 2 darab tömör kört (14 cm átmérőjű), pálcikákat (4 cm és 3 cm hosszú), a nyusziknak fejet (fülekkel) és törzset nyomunk a sütőpapírral kibélelt tepsibe.

Alsó és felső sütés: kb. 100 fok (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 80 fok (előmelegítve)
Gáz: 1-2. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 2 óra

Sütés után a formákat a sütőpapírral együtt lehúzzuk a tepsiről, és egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.

A tortabevonót a tasakon található leírás szerint felolvasztjuk. Segítségével összeragasztjuk a nyulakat, szemeket és szájakat rajzolunk. A maradék bevonóval pedig megkenjük a két piskótalapot.

A zselatint a tasakon található leírás szerint, de csak 3 evőkanál meggylével készítjük el. Összekeverjük az apróra vágott (vagy merülőmixerrel turmixolt) meggyet, a joghurtot és a citromlevet. A tejszínt kemény habbá verjük. A langyos zselatinba belekeverünk először 4 evőkanál joghurtot, majd hozzáadjuk a maradékot. Ha a krém kezd megdermedni, hozzákeverjük a tejszínhabot is.

A töltelékkel összeragasztjuk a két piskótalapot és a két masszából sütött kört, majd kívülről is bekenjük mindkettőt. A piskótatortára ráhelyezzük a kis massza tortát, és legalább 3 órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt a süteményt a nyuszikkal és a pálcikákkal feldíszítjük.

TIPP:
A tortát fogyasztás előtt 1 nappal is elkészíthetjük, de csak tálalás előtt díszítsük fel.
Az 500 ml hideg tejszín helyett használhatunk 3 tasak Dr. Oetker Habport is. A habport a tasakon található leírás szerint elkészítjük 4,5 dl tejjel. A továbbiakban a receptben megadottak szerint járunk el.
Exit mobile version