Kelt húsvéti koszorú

nlc | 2004. Március 26.
A húsvéti kalács is elmaradhatatlan hagyomány, hát nem? Mi megbolondítottuk egy kicsit, és így formatervezett, ehetõ tojástartóhoz juthatsz.

Hozzávalók:

Kelt tészta:




• 175 ml tej
• 75 g vaj vagy margarin
• 450 g liszt
• 1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
• 75 g cukor
• 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
• ½ citrom reszelt héja
• 1 csipet só
• 1 pohár (150 ml) tejföl

Kenéshez:
• 1 tojássárgája (közepes méretű)
• 1 evőkanál tej
• kevés durvaszemcsés cukor


Elkészítés:

A tejet egy kis edényben felmelegítjük, és a vajat vagy margarint hagyjuk benne felolvadni. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, és jól elkeverjük az élesztővel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a tejet, és egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton jól összedolgozzuk.

A tésztát letakarjuk, és meleg helyen állni hagyjuk, amíg láthatóan megnő. Ezután egy enyhén belisztezett munkalapon újra átgyúrjuk, hengerré formáljuk, és 12 egyenlő darabra osztjuk. Minden darabot 30 cm hosszú hengerré alakítunk, kettesével egymás köré csavarjuk őket, kis koszorúkat formálunk belőlük, és mindegyiket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük.

A tésztát újra kb. 10 percig kelni hagyjuk. A tojássárgáját összekeverjük a tejjel, megkenjük vele a koszorúkat, és ízlés szerint megszórjuk a cukorral.

Alsó és felső sütés: kb. 180 fok (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 fok (előmelegítve)
Gáz: 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 20 perc

Sütés után a koszorúkat a sütőpapírral együtt egy sütőrácson hagyjuk kihűlni. A süteményt tetszés szerint díszíthetjük, pl. színes tojásokkal vagy csokoládé figurákkal.

TIPP:
A süteményt ízesíthetjük 50 g mazsolával is, melyet a legvégén keverünk a tésztába.
Exit mobile version