Mákos bejgli light

nlc | 2004. November 27.
Kedvenc süteményeid a legelszántabb diéta idején is nassolásra csábítanak? Ezért ne azt tûzd ki célul, hogy a karácsonyi vacsorán egy falatnyit sem eszel belõlük, inkább válogass egészséges alapanyagokat tartalmazó desszertjeink közül.

Cukormentes gesztenyepüré

Rengeteg felesleges kalóriától kíméled meg szervezetedet, ha cukor- és tartósítószer-mentes gesztenyemasszát vásárolsz, és otthon ízesíted kedved szerint rumaromával, folyékony édesítőszerrel. Tejszínhabból is a cukormenteset válaszd!





1 adag energiatartalma: 224,2 kcal
fehérje: 4,62 g, zsír: 10,2 g, szénhidrát: 27 g

Hozzávalók:

• 1 adag cukrozatlan, tartósítószer-mentes gesztenyepüré
• ízlés szerint folyékony édesítőszer
• rumaroma
• cukormentes tejszínhab


Elkészítése:

A gesztenyemasszát villával összetörjük, az édesítőszerrel és a rumaromával összegyúrjuk, majd rövid időre betesszük a hűtőbe. Ha megdermedt, krumplinyomón áttörjük, végül tejszínhabbal díszítjük. (Még az elkészítés napján el kell fogyasztani, mert a tartósítószer nélküli gesztenyemassza hamar megsavanyodik.)


Karácsonyi bejgli és pozsonyi patkó

A karácsonyi asztal elmaradhatatlan desszertjét úgy is elkészítheted, hogy azok is bátran fogyaszthassák, akik ügyelnek a vonalaikra. Az élmény ugyanaz, ám az energiatartalom jóval kisebb.

1 szelet energiatartalma: 236 kcal, fehérje: 8,3 g, zsír: 10,52 g, szénhidrát: 25,37 g





Hozzávalók:


• 1 kg teljes kiőrlésű liszt
• 15 dkg édesítőpor
• 10 dkg vaj
• 3 dkg élesztő
• 2 tojássárgája
• 2 citrom reszelt héja
• 2 dl sovány tej
• 2 dkg só

A töltelékhez:
• 85 dkg őrölt dió vagy mák
• 8 dkg méz
• 25 dkg édesítőszer
• 10 dkg mazsola
• vaníliarúd
• citromhéjreszelék
• őrölt fahéj


Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, az alapanyagokat összegyúrjuk. A tésztát fél órán át hűvös helyen pihentetjük. A magőrleményeket összekeverjük a kevés forró vízben feloldott édesítőszerrel, a mézzel és a fűszerekkel. A mazsolát leforrázva tesszük a keverékbe. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, szögletesre nyújtjuk, a tölteléket egyenletesen elosztjuk. Szaftosabb lesz, ha almát vagy körtét reszelünk a szétterített töltelékekre. Óvatosan feltekerjük, és lekenjük tojássárgájával. Langyos helyen pihentetjük.

Ha a felülete repedezni kezd, és megszárad rajta a tojás, akkor ismét lekenjük tojásfehérjével, majd villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, közepesen forró fokozaton, 30-40 percig sütjük. A kifliket hasonlóképpen készítjük el, kisebb tésztadarabokból és kevesebb töltelékből. Sütési idejük arányosan rövidebb.


További energiaszegény recepteket itt találsz»

Exit mobile version