A gazdagság záloga: lencsébõl

nlc | 2005. November 21.
Lencsét nemcsak új évkor jó enni! Különösen, ha valamivel meg is bolondítjuk a megszokott ízeket! Mondjuk kelkáposztával! Buday szerint, íme!





LENCSELEVES FÜSTÖLT KOLBÁSSZAL ÉS KELKÁPOSZTÁVAL


• 40 dkg füstölt grillkolbász
• 1 kisebb vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• ½ fej kelkáposzta
• 1 evőkanál olaj
• ½ csésze lencse
• 4 dl víz
• 4 dl húsalaplé (1 leveskockából is készíthető)
• 1 evőkanál vörösborecet
• só és frissen őrölt fekete bors


• a tálaláshoz tejföl


1. Először felkarikázzuk a kolbászt és  a vöröshagymát, finomra zúzzuk a fokhagymát, és vékony csíkokra vágjuk a kelkáposztát.
2. Egy nagy serpenyőbe olajat kanalazunk, és ha felmelegedett, rádobjuk a kolbászkarikákat. Ezeket pár perc alatt megpirítjuk, majd szűrőlapáttal 




Füstölt grillkolbásszal kiváló gesztenyelevest készíthetnek villámgyorsan, ami a téli hétköznapok tápláló, gyors vacsorája lehet. A kolbászt ugyanúgy süssék ki, mint a lencseleveshez, aztán tegyék félre, és jöhet a helyére 1 fej felszeletelt vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, meg 2 felkarikázott szál angol zeller. Adjanak ehhez 30 dkg hámozott, mélyhűtött gesztenyét, 1 teáskanál morzsolt kakukkfüvet és öntsék fel 7 dl húslevessel. Rotyogtassák össze mindezt 15 perc alatt, aztán pépesítsék botmixerrel, és tegyék vissza a tűzre. Sűrítsék be 1 evőkanál étkezési keményítővel elkevert 1,5 dl tejszínnel. A végére már csak az marad, hogy beledobják a kolbászkarikákat. 
kiszedjük egy papírtörlőre, hogy leitassuk róluk a felesleges zsiradékot.
3. Ha a serpenyőben túl sok zsír maradt volna – mindössze 1 evőkanálnyira lesz szükségünk a továbbiakban –, akkor a fölösleget kiöntjük, és a maradékba beletesszük a fokhagymát. 1 perc után hozzáadjuk a vöröshagymát is, és aranybarnára pirítjuk.
4. A kétféle hagymához keverjük a lencsét meg a sült kolbászkarikákat, felöntjük a vízzel és a húslevessel, felforraljuk, és fedő alatt 10 percig gyöngyöztetjük.
5. Ha letelt a 10 perc, a tetejére fektetjük a kelkáposztaleveleket, és további 5-7 percig főzzük.
6. Ekkor hozzákeverjük a borecetet, és ízesítjük sóval meg durvára tört fekete borssal.
7. Tálaláskor locsoljunk rá 1-1 evőkanál tejfölt.

4 adag lesz belőle

Forrás: Buday péter: Majd a Buday (Kulinária Kiadó 2005)

Exit mobile version