Alma toronyban

nlc | 2005. November 21.
Kifogyhatatlan az ötletekbõl! Ezt megtapasztaltuk a képernyõn és most elmélyedhetünk a könyvében. Babból és almából, csirkébõl és dióból. Majd a Buday megmutatja!





KARAMELLÁS ALMATORONY


• 4 alma
• ½  citrom
• 15 dkg cukor
• 2 dl víz


• kevés vaj a tepsi kikenéséhez




1. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és kivajazunk két nagy tepsit.
2. A hámozatlan almákból éles késsel kiszedjük a magházas részt, majd a gyümölcsöket 1 cm vastag karikákra vágjuk.
3. Az almaszeleteket megcsöpögtetjük kevés citromlével, és 12-13 perc alatt puhára sütjük a meleg sütőben. Közben egyszer – úgy félidőben – kivesszük a tepsiket, és egy csipesszel óvatosan megfordítjuk az almaszeleteket, hogy mindkét oldaluk megpirulhasson.




Tapasztalatom szerint ha a karamell kockacukorból készül, tisztább és átlátszóbb lesz. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne csinálhatnák sima kristálycukorból is, hiszen többnyire azt tartunk otthon. De ne használjanak barna cukrot karamellfőzéshez, mert az könnyen leég. És még két ötlet: a megsült almaszeletek közé szórhatnak durvára tört diót vagy mandulát is, a kész karamellbe pedig keverhetnek 1 evőkanálnyi kanadai juharszirupot – hipermarketben már itthon is kapni – vagy 1 evőkanálnyi rumot, aztán már kész is az elegáns diós-juharszirupos vagy mandulás-rumos almatorony. 
4.
Amíg az almaszeletek sülnek, hozzálátunk a karamell főzéséhez. A cukrot egy kisebb fazékba szórjuk, ráöntjük a vizet, és erős lángon elkezdjük forralni. Addig forraljuk, amíg sötét karamellszínűre be nem sűrűsödik. Ekkor levesszük a tűzről, és tálalásig félretesszük. Ez eltart néhány percig, de amint a karamellizálódás beindult, ne hagyjuk magára a fazekat, mert ha a cukrot nem kevergetjük folyamatosan, könnyen odaéghet.
5. Ha már sűrű és aranybarna, öntsük hozzá a tejszínt, alacsony lángon sűrítsük be, és vegyük le a tűzről.
6. A tálaláshoz kikészítünk 4 kistányért: a megsült almaszeleteket úgy tornyozzuk ezeken egymásra, hogy minden egyes szeletre kanalazunk egy kevés sűrű karamellt is. Végül a kész tornyokat és a környéküket is megöntözzük a maradék karamellel.


4 adag lesz belőle 

Forrás: Buday péter: Majd a Buday (Kulinária Kiadó 2005)

Exit mobile version