Karácsonyi sütik, bejgli

Horváth Angéla | 2005. December 16.
Ha karácsony, akkor bejgli? Csak bejgli? Á dehogy! A diós, mákos megunhatatlan kalácstekercsen túl is van sütemény! De persze van a bejgli is, újabb változatokban!





Amikor a hideg és meleg előételekkel, aztán az illatos borlevesekkel, a pulykával, hallal és a káposztával végeztünk, nos ebben a fáradságos pillanatban nem ér véget a trakta. Új fejezetet kezdünk, egy vaskos, és illatos fejezetet, aminek a címe:desszertek.

A bejgli, az csak egy a sok közül! Bejgli nélkül a karácsonyt meg sem tartanánk, de ezen kívül minden háziasszonynak van néhány, a karácsonyt még ünnepibbé varázsoló tuti biztos süti tippje.


Desszertek Európa asztaláról

Ami nálunk a bejgli, az a németeknél a stollen. Ez “havas” hófehér porcukor kérgű, aszaltgyümölccsel dúsított kalácsféleség szenteste minden német család asztalán megtalálható. Változatai közül állítólag a drezdai a leghagyományosabb és legfinomabb.




A franciák krémes csokis roládot, azaz fatörzset tálalnak karácsonykor, Provance-ban azonban meg sem állnak a tizenhárom desszertig, ezzel emlékeznek az utolsó vacsora tizenhárom résztvevőjére. Az olaszoknál többféle karácsonyi desszertből válogathatunk, az egyik legismertebb talán a nálunk is kapható panettone, azaz gazdag ízesítésű kuglóf.


Jelképszerűen

Hagyományszerűen kerül az asztalokra karácsonykor az alma, ez a tudás fáját, a dió és a mandula kemény, szinte feltörhetetlen héja pedig az élet keménységét jelképezi. A gerezdjeire vágott almát szertartásosan az asztal körül ülők között osztják szét, az eggyé tartozásukat jelképezve, és azt a vágyat, hogy a következő karácsonyt is együtt köszönthessék.



Hagyományosan





A legkedveltebb ünnepi sütemények a karácsony illatával harmonizálnak. A mézesek és gyümölcskenyerek mellett számtalan aprósütit készítenek a háziasszonyok, sok helyen vaniliás kifli, zserbó is kerül az asztalra. Vannak, akik a mézes krémes nélkül nem tudják elképzelni a karácsonyt, és sok helyütt a szertartásos torta szeletelésével ér véget az ünnepi ebéd.






Összeállításunkban a fórumozók legkedvesebb karácsonyi receptjeiből válogattunk:


krisztina76
Leírok még egy vaníliás kifli receptet. Mindig megsütöm (év közben is), ha a családom kéri, mert nagyon egyszerű és fantasztikusan finom!!

25 dkg lisztet, 15 dkg vaníliás porcukrot, csipetnyi sót, 10 dkg darált mandulát( de lehet darált mogyiból is, én már vegyesen is csináltam), 20 dkg rámát alaposan összedolgozok.

Ujjnyi vastag rudakat sodrok belőle, amikből pici  (5 cm-es) kifliket formázok.
Sütőpapírral kibélelt tesibe fektetem a kifliket, és megsütöm. Még forrón porcukorba forgatom.

Én dupla mennyiségből szoktam. Dobozban eláll, ha esetleg egyből nem fogyna el!


Erika10




Buche de Noel – Karácsonyi fatörzs

Hozzávalók 12 szelethez:

A tésztához: 6 evőkanál cukor, 6 tojás, 3 evőkanál kakaó, 6 evőkanál rétesliszt, 3 evőkanál rum, késhegynyi szódabikarbóna
A krémhez: 15 dkg cukor, 3 tojás, 3 evőkanál kakaó, reszelt narancshéj, 20 dkg vaj

Elkészítés:

1.
A cukrot a tojássárgájával és a szódabikarbónával habosra keverjük, majd beledolgozzuk a kakaót, a lisztet, végül óvatosan belevegyítjük a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
2. A masszát akkora, sütőpapírral kibélelt sütőlemezre öntjük, hogy ujjnyi vastag tésztát kapjunk. Kb. 10 perc alatt megsütjük. Tiszta ruhára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla és rummal meglocsoljuk. A ruha segítségével többször ki-be tekerjük. Felcsavarva hagyjuk kihűlni.
3. A krémhez a cukrot a tojással és a kakaóval habosra verjük, narancshéjjal ízesítjük, majd gőz fölött sűrű krémmé keverjük. Langyosra hűtjük és kikeverjük a puha vajjal.
4. A szétnyitott piskótatekercset megkenjük a krém felével, összetekerjük, majd kívül is bevonjuk a kakaókrémmel. A krémet villával berovátkoljuk, hogy „fakérget” kapjunk. Szeletelés előtt legalább 8 órára hűtőszekrénybe helyezzük.

schagle
Az én tökéletes bejglim a következő:
Először a tölteléket készítem el, hogy legyen ideje kihűlni.
2-2 rúdhoz való töltelék:

• 50 dkg darált mák
• 30 dkg cukor
• 2-3 kanál méz
• mazsola
• reszelt citromhéj
• 2 dl tej vagy víz


Ugyanezt a tölteléket megcsinálom 50 dkg dióval. Tulajdonképpen nem főzöm, csak felforrósítom a 2 dl folyadékot, beleteszem a belevalókat, megkeverem, kicsit összemelegítem. félreteszem hűlni. Ha legalább langyos a töltelék, begyújtom a sütőt közepes hőmérsékletre, és elkészítem a tésztát.

4 db rúdhoz:
• 1 kg liszt
• 50 dkg margarin /fele lehet zsír/
• 10 dkg cukor
• pici só
• 2-3 tojássárgája
• 2 dl tejföl
• 3 dkg HIDEG tejben elkevert friss élesztő


GYORSAN összeállítani, négy részre osztani, nyújtani, a kettőt mákos, kettőt diós töltelékkel tölteni.
Tepsibe teszed, villával megszurkálod, hogy ne repedjen ki. Először tojássárgájával megkenni, ha épp megszikkadt, tojásfehérjével is. Ettől lesz márványos.

Pihentetni NEM kell, a tojásfehérjével való kenés után már rakhatod is a sütőbe. Közepes tűznél sütni.

Egyszerre belefér mind a négy a hagyományos nagy tepsibe. Nekem csak a régi sütőmben repedt meg a két szélső oldalt hosszában, mivel ott húzódott a gázcső, de mire kihűlt, visszaereszkedett. Az új sütő egyenletesebben süt, ott mind a négy tökéletes. Még a nagynéném is ezt süti a jótékonysági vásárra Melbournben, mióta evett nálunk belőle. . .


Noszirom1
Ez is elmaradhatatlan nálunk:

Mézes krémes

• 3 dkg zsír
• 1 tojás
• 2 evőkanál méz
• 2 evőkanál tej
• 15 dkg porcukor
• 45 dkg liszt
• 1 kávéskanál szódabikarbóna

A zsírt, mézet, tejet, porcokrot gőz felett összekevetjük. Leemeljük a gőzről és belekeverjük a szódabikarbónás lisztet. 4 lapot sütünk belőle.

Töltelék:
• 3 dl tej
• 3 evőkanál gríz
• 15 dkg vaj
• 25 dkg porcukor
• 1 1/2 csomag vaníliás cukor

A grízt a tejben megfőzzük, lehűtjük és belekeverjük a porcukrot, vajat, a vaniliás cukrot. Habosra!
A lapokat megkenjük baracklekvárral és erre kenjük a krémet. Legalább 2 nappal előbb csináljuk meg, mert puhulnia kell!
Lehetőleg hideg helyen tároljuk.


kati1124
Fekete-erdői meggytorta

Hozzávalók (16 személyes szelethez):
Egy kész kakaós piskótatortalap.
A meggyes töltelékhez:
3 dl meggylé (befőtt leve is jó 1 csomag (4 dkg ) vaniliás pudingpor (főzni való 6 dkg cukor, 20 dkg jól lecsepegtetett meggybefőtt,
A tejszínes töltelékhez:
1 púpozott evőkanál zselatinpor, 6 dl tejszín, 2 evőkanál cukor

Az oldalára:
6-8 dkg csokoládéforgács




Jó tanács: Ha a tortalapokat nem szimmetrikusan töltjük meg, vagyis az egyiket a meggy-krémmel, a másikat pedig a tejszínhabbal kezdjük tölteni, akkor így kerülnek egymásra, s a szeletek vágásfelülete eltérő, látványos lesz. Nem árt a tortának, ha még díszítés előtt néhány órán át (akár egy napig is) állni hagyjuk hogy az ízek jól összeérjenek.
A tetejére: 1 dl tejszín, 16 szem meggybefőtt

A piskótát lapjában 3 részre vágjuk. A meggylevet a pudingporral és a cukorral kevergetve sűrű krémmé főzzük, és a tűzről lehúzva hozzáadjuk a kimagozott meggyet. A zselatint 1 dl hideg vízbe áztatjuk, majd addig melegítjük, amíg feloldódik benne. Kissé hűlni hagyjuk. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, a zselatint belecsorgatjuk, és gyorsan a torta töltéséhez fogunk.

Ehhez a kétféle masszát külön-külön sima csővel ellátott habzsákba töltjük, de a tortát némi ügyességgel e nélkül is megtölthetjük. 2 tortalapot egymás mellé teszünk, és a töltelékeket körben, csíkonként váltakozva, azonos magasságban rányomjuk úgy, hogy a tejszínesből a torta oldalára meg a tetejére is maradjon. Utána a két lapot a krémes felükkel fölfelé egymásra tesszük, az üres tortalapot ráborítjuk.

A félretett tejszínnel a torta oldalát és tetejét vékonyan bevonjuk, majd hűtőszekrényben 3-4 órán át dermesztjük. Utána a torta oldalára csokoládéforgácsot tapasztunk, a tetejét tejszínhabbal és szeletenként egy szem kimagozott meggybefőttel díszítjük. Jó, ha a tortácska tetejére kerülő habot is megkötjük zselatinnal, amiből egy csapott kiskanálnyi szükséges.
Exit mobile version