Benyomások
A látszólag hűvös, kissé rideg téli világ tele van forró hangulattal, amelyet csábító, édeskés illatú, ízű fűszerek közvetítenek: a karácsonyi vásárokon ajándékok után mászkálva a fahéj, gyömbér, szegfűszeg, kardamom aromája kering körülöttünk, süteményekből, italokból előbukkanva. És ott van az orrbizsergető citrom és narancs, mely felpezsdíti immunrendszerünket, frissen facsarva, teához, vörösborhoz keverve, vagy kandírozva gyümölcskenyérhez adagolva. Azt talán senki sem vitatja, hogy ködös, téli napokon nincs jobb dolog, mint a meleg paplan alatt meglapulva ízletes mézes gyümölcsteát vagy forró kakaót kortyolgatni,
A lélekmelegítő
A karácsonyi italokkal szemben elég magas a követelmény: melegítse át a hidegről érkező vendég szervezetét (vagyis legyen forró, de legalább magas alkoholtartalmú), derítsen jókedvre, legyen könnyen elkészíthető, de ugyanakkor ünnepi is. Ízletes, fűszeres, kedvcsináló a reggelihez vagy az ünnepi menühöz egyaránt.
Narancsgrog | |
4 db lédús narancs 1 db citrom 1,5 dl rum 3 dl fekete tea 4-5 evőkanál cukor Elkészítés: A narancsokat és a citromot vágd félbe, levét facsard ki. Készítsd el a fekete teát (3 decihez egy filter), lassú tűzön keverd össze a cukorral, és forrald fel. Keverd hozzá a kifacsart narancs- és citromlét, majd a rumot. Pohárba töltve forrón tálald. |