Parmezános pulykamell

nlc | 2008. November 24.
A gyönyörűen megterített ünnepi asztal közepén illatozik a minden földi jóval tűzdelt, vagy töltött ropogós pulyka. Ahogy a filmeken! Egészben, vagy göngyölve, mindenképpen kitűnő választás!

Hozzávalók:

A kompóthoz:

Elkészítés:
 
A pulykamellet tedd egy nagy lábosba, öntsd fel fehérborral és húsleveslével, majd kezdd el párolni. Fűszerezd csipetnyi sóval, szerecsendióval. Amikor a pulyka húsa kifehéredett, vedd ki a párolóléből, és fektesd bele egy tepsibe. Kend meg vékonyan tejföllel és szórd meg parmezán sajttal. Önts alá egy keveset a párolóléből.
Az almákat mosd meg, majd középen a magházát vájd ki. Néhányat tölts meg szilvalekvárral, néhányat pedig mézes dióval. Ezeket helyezd a tepsibe a hús mellé, és előmelegített sütőben süsd addig, amíg a hús teljesen megpuhul.
Az aszalt szilvát kevés vízzel, a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel főzd kompóttá.
Körete: vajas rizs vagy burgonyapüré aszaltszilva-kompóttal.

Megjegyzés:
ha kisebb gyerek van a háznál, és nem akarod borban párolt hússal etetni, akkor nyugodtan hagyd el a főzés során, és a húst csak a húsalaplében párold.

Gyerektálba (totyogósoknak, 1 év körül):
csippents le egy keveset a húsból, az almából, az aszalt szilvából, és főtt burgonyával pürésítsd össze.
Gyerektálba (ovisoknak): a hús feldarabolva, párolt alma, aszalt szilva, a rizs vagy a kuszkusz már adható a kicsiknek.

 Bevásárlólista:
  • pulykamellfilé (piaci hentes vagy nagyobb élelmiszerüzletek)
  • 1,5 kg alma
  • 1 üveg fehérbor
  • 15 dkg parmezán sajt
  • 1 doboz (2 dl) tejföl
  • 1 üveg szilvalekvár
  • só, bors, szerecsendió, egész rúd fahéj
  • kristálycukor
  • 20 dkg aszalt szilva
  • A körethez:
  • rizs, kuszkusz, esetleg burgonya
Exit mobile version