Flódni-rétes

Stahl Judit | 2009. November 23.
Életemben egyszer készítettem flódnit, és rögtön utána közöltem a családdal: "Úgy egyétek, hogy utoljára csináltam!"

A flódnigyártás ugyanis macerás: tésztát kell gyúrni, abból lapokat nyújtani, a lapokat lekvárral és almás, mákos, diós töltelékkel rétegezni, majd az átoknehéz tepsit beügyeskedni a sütőbe, és a süteményt türelmesen, lassú tűznél megsütni. Helyette sokkal jobban bejön nekem, ha ugyanezen ízeket réteslapba töltöm, és a rétest bő negyedóra alatt megsütöm.

Hozzávalók:

A töltelékhez:

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és sütőpapírt terítünk egy 30×40 cm-es tepsibe.
2.
A diós töltelékhez a diót összekeverjük a cukor egyharmadával, a mazsolával és fél dl tejjel. A mákoshoz a mákot összevegyítjük a másik egyharmad adag cukorral, az őrölt szegfűszeggel és fél dl tejjel. Az almáshoz az almát a reszelő nagy lyukú oldalán megreszeljük, aztán hozzáadjuk a maradék cukrot, a fahéjat és a citrom reszelt héját.
3.
A réteslapok közül négyet egymásra fektetünk, és a hosszabbik oldalukkal magunk felé fordítjuk. Az alsó 3 lapot megkenjük kevés olvasztott vajjal, aztán a felső lapon alul meg a két szélén kihagyunk 2-2 cm üres peremet.
4.
A töltés és a tekercselés lényege, hogy a rétesbe egymás után beletesszük mindhárom tölteléket, de közben mindig felcsavarjuk kicsit a rétest, hogy a különféle töltelékeket elválasszuk. Úgy kezdjük, hogy a felső lap alsó, üresen hagyott pereme fölött kiszórjuk a zsemlemorzsa felét, rákanalazzuk az almás töltelék felét, majd az almán elpötyögtetjük a baracklekvár felét. Ezután a réteslap jobb és bal szélén az üresen hagyott peremeket visszahajtjuk, és kicsit felcsavarjuk a rétest. Így beburkoltuk az almás tölteléket. Következik a diós töltelék fele, kiszórjuk a második réteslap aljára, az almás töltelékkel megtöltött rétes alá, és megint felcsavarjuk kicsit a rétest. Így a diós tölteléket is beburkoltuk. Most jöhet a mákos töltelék fele ugyanígy, és végül a rétest teljesen felcsavarjuk.
5.
A maradék réteslapokkal és töltelékekkel hasonló módon megcsináljuk a második rétest. Mindkét rétest átemeljük a tepsibe, a tetejüket megkenjük kevés olvasztott vajjal, és 15-18 perc alatt megsütjük a sütőben.

Két rúd rétes lesz belőle.

Stahl Judit: Gyors házias ételek

Stahl Judit új szakácskönyvéből kiderül, hogy házias ízekért nem kell feltétlenül hosszasan főzni. A bő félóra alatt elkészíthető télies gesztenyekrémleves, a pikáns tárkonyos gombaleves harcsával, vagy a hamis sztrapacska mind a házias konyha remek, gyors fogásai közé tartoznak.

A sorozat további darabjai:

· Gyors muffinok

· Gyors húsos ételek

2280 Ft, Kulinária Kiadó

Rendeld meg a könyvet a Polc.hu-n! »

Exit mobile version