4 hófehér ünnepi desszert

D.E. | 2009. December 08.
Az ünnep közeledtével fehér színbe öltöztettük kedvenc receptjeinket fehér csoki, kókusz és mandula segítségével!

 Almás, fehér csokis muffin

A tengerentúlról érkezett muffin hamar közkedvelt lett idehaza is. Nem véletlenül, hiszen a tésztáját egyszerű összeállítani, könnyű megsütni. Ebben a sütiben az alma és a fehér csoki kombinációja feldobja a muffin hagyományos ízvilágát.

Hozzávalók:

A fehér a tisztaság és az ártatlanság jelképe. Visszaköszön az angyalok ruházatában, a menyasszonyi ruhákon vagy az újszülött csecsemők pólyáján. A legtöbb jelentéssel felruházott szín a fehér; leginkább pozitív hangulata van, a sikeres kezdet színe. Megjelenik a mesevilágban is, ahol a jók fehérbe öltöznek, a rosszak feketébe. A fehér összefonódik a világossággal, a fénnyel, de vele szemben kontrasztként ott van a sötétség is, mert a fehér nem lehet meg a párja, a fekete nélkül.   

• 1,5 bögre liszt
• 1,5 kiskanál sütőpor
• 0,5 bögre cukor
• 1 tojás
• 0,5 bögre tej
• ¼ bögre olvasztott margarin
• fél kiskanál őrölt fahéj
• fél kiskanál őrölt kardamom
• 1 alma
• egy tábla fehér csoki
• 3-4 evőkanál szeletelt, hámozott mandula

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Az almát hámozd meg, húsát vágd fel kisebb darabokra. A fehér csokit aprítsd fel.
Keverd el a tojást a cukorral, a tejjel és az olvasztott vajjal. Szitáld bele a sütőporral, fahéjjal és kardamommal elkevert lisztet. Könnyed mozdulatokkal forgasd össze a masszát. Ekkor add hozzá a feldarabolt almát, a szeletelt mandulát és a fehércsoki-darabkákat.
Papírkosarakkal béleld ki a muffinformát, és kanalazd bele a masszát.
Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süsd aranybarnára.
Tálaláskor szórd meg porcukorral.

Kókuszos, fehér csokis golyók

Hozzávalók:

• 150 ml tejszín
• 100 g fehér csokoládé
• 100 g kókuszreszelék
• 80 g darált babapiskóta
• 2-3 evőkanál tejpor
• 80 g darált babapiskóta
• fél kiskanál őrölt kardamom (elhagyható, de ettől kicsit pikánsabb lesz)
• kókuszreszelék a hempergetéshez

Elkészítés:
A tejszínt alacsony hőfokon forrald fel, majd tördeld bele a fehér csokit. Keverd csomómentesre, és tedd félre hűlni. Amikor már langyos a massza, robotgéppel dolgozd könnyű, krémes állagúra.
Szórd bele a kókuszreszeléket, add hozzá a darált babapiskótát és a kardamomot. Keverd el, és tedd a mélyhűtőbe fél órára.
Amikor gyúrható állagúra dermedt, formázz belőle diónyi golyókat, és hempergesd meg a kókuszreszelékben vagy a szeletelt mandulában.
Tipp: a közepére tehetsz magozott meggyszemeket vagy koktélcseresznyét.

 Dupla fehér csokis szelet

 
Ennél az édességnél a sütés kivételesen főzéssel kezdődik. A végeredmény egy könnyű állagú piskóta ínycsiklandozó krémmel. Kerek tortaformában készítve kiváló ünnepi desszert.

Hozzávalók a tésztához:

• 250 g margarin
• 100 g fehér csokoládé
• 2 bögre (400 g) cukor
• 1 bögre (250 ml) tej
• 2 bögre (300 g) liszt
• 1 kiskanál sütőpor
• 2 tojás
• fél narancs reszelt héja

Fehércsoki-krém:

• 125 g mascarpone
• 100 g fehér csoki
+1-2 kiskanál porcukor (ha nagyon édesszájú vagy) 

A margarint, a cukrot és a tejet tedd egy lábosba. Tördeld bele a csokoládét, és alacsony hőfokon, forralás nélkül olvaszd fel a hozzávalókat. Selymes, híg állagú krémet kapsz.

Tedd félre hűlni, majd öntsd át egy keverőtálba.
Szitáld bele a lisztet, add hozzá a narancs reszelt héját és a lágyan elkevert tojásokat.
Készíts elő egy hosszúkás, közepes méretű püspökkenyérformát, kend ki vajjal, hintsd meg liszttel, és öntsd bele a masszát.
Alacsony hőfokon (kb. 170 fok) süsd kb. 60-70 percig. Végezz tűpróbát.
Amikor langyos, vedd ki a formából, és kend meg a fehér csokis krémmel. Ehhez olvaszd fel gőz fölött vagy mikróban a fehér csokit, majd keverd össze a mascarpone krémsajttal. Kend meg vele a torta tetejét és oldalát is.
Hűvös helyen pihentesd, hogy az ízek összeérjenek.

 Fehér csokis korongok

Amolyan jolly joker süti – váratlan vendégek megkínálásara! Ráadásul étcsokoládés változata vagy a kétféle csokoládé kombinációja biztosítja a süti megunhatatlanságát.

Hozzávalók:

• ¼ bögre (kb. 25 g) puha vaj
• ½ bögre (kb. 90 g) cukor
• 1 tábla fehér csokoládé (és néhány kocka felaprítva)
• 2 egész tojás
• 1,5 (225 g) bögre liszt
• 1 kiskanál sütőpor
• porcukor a hempergetéshez

A vajat a cukorral keverd krémes állagúra. Add hozzá egyenként a tojásokat és a felolvasztott fehér csokoládét. Szórd bele a sütőporral elvert lisztet és a csokidarabkákat.

A masszát tedd be a hűtőbe egy órára, majd formázz belőle golyókat. Hempergesd meg porcukorban.
180 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt süsd készre.

Exit mobile version