Ünnepi csemege: Sertéskaraj almával és bogyós gyümölcsökkel

nlc | 2009. December 16.

Sertéskaraj almával és bogyós gyümölcsökkel

• 1 dl Németh János cabernet franc 2006
• 4 szelet közepes vastagságú sertéskaraj
• 30 dkg bogyós gyümölcs (fagyasztott eper, málna, ribizli, áfonya)
• 2 evőkanál víz
• 2 evőkanál áfonyalekvár
• 1 löket balzsamecet
• 2 evőkanál cukor
• 2 löket extra szűz olívaolaj
• 10 dkg vaj
• 2 db alma, kimagozva, megpucolva, 8 részre szeletelve
• kevéske fahéj
• só, bors ízlés szerint

A húsok mindkét oldalát sóval, borssal vastagon befűszerezem, és egy kevés olívaolajon, magas lángon mindkét oldalát egy kicsit megkapatom. Alacsonyabb hőfokon, fedő alatt puhára párolom a húsokat (vastagságtól függően kb. 10-15 perc, míg megpuhulnak). Ha készen van, tányérra teszem, és melegen tartom. A gyümölcsöket egy másik tepsiben a vízzel, cukorral, balzsamecettel együtt lassan felforralom, majd leveszem a tűzről, és megvárom, míg kihűl. Egy újabb lábasban felolvasztom a vajat, megfonnyasztom az almát (10-12 perc), egészen addig, míg az almák aranysárgák nem lesznek. Ha kész, megszórom egy kis fahéjjal, és a húsok mellé rakom. A tepsibe, amelyben a húst készítettem, beleöntöm a bort, lassú tűzön felmelegítem. Amikor felforrt, belerakom a balzsamecetes-cukros gyümölcsöket és a lekvárt. Hozzáadom a vajat, és egy habverővel simára keverem a gyümölcsszószt. Az almákat tányérra rakom, ráfektetem a húsokat, és nyakon öntöm a gyümölcsszósszal.

Exit mobile version