Könnyű vacsora: gombás rizottó

nlc | 2009. December 18.

Hozzávalók:

• 1 dl küvé (a többi a vacsorához marad)
• 20 dkg szeletelt, vegyes erdei gomba
• 1 fej apróra vágott sonkahagyma
• 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
• 2 szál apróra vágott zellerszál
• 20 dkg rizottórizs
• ½ liter húsalaplé
• 50 dkg vaj
• 10 dkg frissen reszelt parmezán
• 3 löket olívaolaj
• só, bors ízlés szerint

A levest felforralom, és lassú tűzön melegen tartom. Egy magas falú edényben felhevítem az olajat, beleteszem a hagymát, puhára párolom. Hozzáadom a fokhagymát, a zellert, és alaposan megkavarom a zöldségeket, 1-2 perc múlva belerakom a rizst. Magas lángon, folyamatosan kevergetem addig, míg a rizs áttetsző nem lesz. Ilyenkor már magába szívta a zöldségek zamatát. Beleöntöm a bort, és megvárom, hogy az alkohol elillanjon belőle, természetesen folyamatosan kevergetem. Egy merőkanál levessel meglocsolom a rizst, és addig forgatom, amíg a rizs be nem szívja a levest. Amikor a rizs kívülről megpuhul, de belül még harapható, kicsit kemény marad, elzárom a tüzet, és beleteszem a vajat meg a parmezán felét. Letakarom egy fedővel. Amíg áll, elkészítem a gombát. Az olívaolajat egy lábasban felmelegítem, belerakom a gombát, kicsi lángon 10-12 perc alatt készre párolom. Óvatosan belekeverem a gombát a rizottóba, megkóstolom, sóval, borssal „helyrerázom” az ízeket. Tányérra szedem, megszórom a maradék parmezánnal. A maradék bort kortyolgatjuk el a vacsora mellé.

Exit mobile version