Hozzávalók a tésztához:
• 25 dkg lisztkeverék süteményekhez
• 5 dkg liszt
• 1 ek édesítőfolyadék
• 1 egész tojás
• 2,5 dkg light margarin
• fél cs. porélesztő
• 2,5 dkg (kb.1 ek) tejföl
A töltelékhez:
• 7 dkg olaj nélkül pirított zabkorpa
•4 ek darált dió (kb. 3 dkg)
• 1 ek xilites édesítőszer vagy amennyi ízlik
Gyors lekvár:
• 2 maréknyi fagyasztott meggy (nálam ez úgy 15 dkg)
• 3 dl víz
• fél cs. (2 ek) főzős vaníliás pudingpor
• fahéj
• édesítő
Elkészítés:
Összedolgozom a tésztát, 3 részre osztom. Az elsőt kisméretű (20×27 cm) kivajazott tepsibe fektetem. Vastagon megkenem a saját készítésű meggy-, eper- vagy baracklekvárral. (Kenhetsz rá bolti diabetikus lekvárt is, de akkor már csak 14 óráig és módjával lehet enni belőle, mert a lekvár fruktózos, a hamis lekvár viszont édesítőszeres!). A lekvárt megszórom a zabkorpás-diós keverék felével. Ráborítom a második lapot, újra töltelék, harmadik tészta, villával megszurkálom. 180 fokon kb. fél órát sütöm. Fontos, hogy bőven kenjük rá az ízből, mert a tészta sokat beszív, a száraz zserbó pedig nem finom. Csokimázzal vonom be.
Csokimáz:
156kcal
1 dkg zsírszegény, keserű kakaóport és 2 dkg fruktózt 2 evőkanál (10 ml) meleg vízzel, és 1,5 dkg light margarinnal kikeverek, majd mikróban 700 W-on fél perc vagy még kevesebb alatt összemelegítek. Akkor jó, ha a máz kicsit megemelkedik, besűrűsödik, de vigyázzunk, hogy ne égjen oda. Inkább többször tegyük be néhány pillanatra és keverjük át! Langyosra hűtve vonjuk be vele a süteményeket. Ez egy pici alapadag, nagyobb süteménynél készítsük ennek a többszörösét!