Ünnepi sütögetés gyerekekkel: 4 karácsonyi recept

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2010. December 07.
A közelgő karácsony jó alkalom arra, hogy egy hatalmas móka keretében együtt sütögetve, játékosan készülődjünk a gyerekekkel.

A gyerekek rendkívül kíváncsiak arra, hogy mi minden történik a konyhában, hogyan készül a szendvics vagy a sütemény. Izgalmas látniuk, ahogy a játék konyhából jól ismert háztartási eszközök megelevenednek a felnőttek keze-munkája alatt. Ilyenkor nyugodtan odaköltözhet mellénk a gyerkőc a kis konyhakészletével, kipakolhatja a kis tálkáit a konyhapultra és főzhet velünk együtt vagy mellettünk párhuzamosan. És kis kuktaként segédkezhet a süti készítésében.

Előkészületek:

Mossuk meg a kicsi kezét, tűrjük fel pulóverének ujját. Állítsunk a konyhapult mellé egy kisasztalt vagy stabil kisszéket, amin kényelmesen eléri a munkaasztalt. Alapvető dolgokat már ilyenkor is megtanulhat: például ha egy kanállal nyalakodott, azt ne használja még egyszer. A kóstolgatás elkerülhetetlen, hiszen számos izgalmas szín, különböző állagú anyag és ízvilág van most a szemei előtt, de a nyers tojás hozzáadása után jobb, ha már nem kap kóstolót a masszából, nehogy becsússzon egy csúnya fertőzés.

Próbáljuk meg minél több feladatba bevonni a gyerekeket: ilyen a recept szerinti mennyiség kimérése cukorból, lisztből, átöntése tálba, a megtisztított tojás feltörése, kevergetés, hempergetés, kekszszaggatás, dekorálás.
A gyerkőc tálkájába adhatunk külön tésztaalapanyagokat, azzal szívesen elbíbelődik egy ideig. A vágási technikát nagyon jól begyakorolhatja egy műanyag késsel, arra azonban figyeljünk, hogy ne legyen körülötte éles eszköz (kés, olló), és ne hagyjuk egyedül a meleg sütő, a forró tepsi környékén sem.  Azt meg ugye mondani sem kell, hogy nehogy belenyúljon a működő robotgépbe vagy darálóba.

Ha ezeket az alapkövetelményeket betartjuk, biztosan jókedvű sütögetés vár majd a lelkes résztvevőkre. Az ínycsiklandó receptekről pedig mi gondoskodunk!

 Csokoládés-narancsos szelet

Hozzávalók:
25 dkg margarin
1 narancs leve
18 dkg cukor
4 tojás
20 dkg liszt
4 evőkanál keserű kakaópor

A csokimázhoz:
10 dkg tejcsokoládé
2 kiskanál kakaópor
fél narancs leve
2-3 kiskanál porcukor
5 dkg vaj
kandírozott narancshéj

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A puha vajat keverjük össze a narancs levével és a cukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Szitáljuk bele a lisztet, a kakaóport és forgassuk össze fakanállal. A keverésbe, a hozzávalók adagolásába már a kiscsoportos ovisok is nagyon jól bevonhatók.
Egy kisebb tepsit béleljünk ki sütőpapírral és töltsük bele a masszát. Újabb izgalmas móka a süti tetejének az elegyengetése fakanállal. Süssük 35-40 percig, közben állítsuk össze a krémet. Olvasszuk fel a csokoládét és keverjük össze a vajjal, kakaóporral, cukorral és a narancs levével. Amikor elkészült a süti, hagyjuk kihűlni. Kenjük rá a vajas csokimázt, jöhet rá a kandírozott narancszápor és tegyük hűtőbe.

 Narancsos vajas keksz

Hozzávalók:
30 dkg sima liszt
20 dkg margarin
8 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
egy narancs leve és reszelt héja

Szórjuk egy tálba a lisztet, adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd a felkockázott margarint. A hozzávalók összeöntésébe már egy ovis is bevonható. Jöhetnek a szorgos kezek, és gyúrjuk a tésztát addig, amíg az összeáll. Lisztezzük be a munkaasztalt, és közösen nyújtsuk ki 4-5 milliméteresre a tésztát. Adjunk a kis kuktáknak különböző formájú kekszet, hogy kiszaggathassák a tésztát.
Zsírpapírral bélelt tepsire fektetve, forró sütőben süssük aranysárgára, kb. 14 perc alatt.

 Duplacsokis mogyorós keksz

Hozzávalók:
35 dkg liszt
2 evőkanál keserű kakaópor
1 kiskanál szódabikarbóna
2 tojás
25 dkg vaj
15 dkg barna cukor
10 dkg étcsoki
10 dkg földimogyoró

Az étcsokit mikrosütőben olvasszuk fel. A vajat keverjük krémesre a cukorral. A mogyorót késsel vagy aprítógéppel aprítsuk fel. A gyerkőc segítségével keverjük össze a lisztet a szódabikarbónával, adagoljuk hozzá a kakaóport és a feldarabolt mogyorót. Adjuk hozzá a vajas cukrot, az olvasztott csokoládét és a tojásokat. Ezeket fakanállal remekül össze lehet dolgozni.
Fagyiadagolóval kanalazzunk kisebb halmokat a masszából és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és 12 perc alatt süssük meg.

Sajtos szívecskék

Hozzávalók:
60 dkg liszt
40 dkg margarin
1 kiskanál só
2 kis doboz tejföl
1 tojás
reszelt sajt (vegyesen trappista és füstölt)

A margarint morzsoljuk össze a liszttel, majd adjuk hozzá a sót és a tejfölt. Tiszta szorgos kezek összegyúrhatják a hozzávalókat. Érdemes az alapot egy-két órára hűtőbe pihentetni.
Lisztezett deszkán nyújtsuk kisujjnyi vastagságúra a tésztát (félretehetünk egy kisebb darabot a kicsinek, amin a saját nyújtófájával dolgozhat). Szaggassunk belőle szív vagy csillag alakú formákat, esetleg hosszúkás rudakat. Egy ecset segítségével kenjük meg tojással a tészta tetejét (újabb izgalmas feladat a kicsiknek) és szórjuk meg reszelt sajttal.
A formákat fektessük sütőpapírral bélelt tepsire és magas hőfokon süssük addig, míg a sajt megpirul.

A 8 legszükségesebb sütőforma
Tökéletes süteményekhez jó tepsikre és sütőformákra van szükség. Némelyik azért kell, mert valóban nélkülözhetetlen a konyhában, némelyik pedig azért, mert belehalunk, ha nem lehet a miénk. Katt ide! »
Exit mobile version