Kacsa, liba, pulyka – 3 karácsonyi fogás

nlc | 2011. December 03.
Unod már a pontyot és a halászlevet? Idén rukkolj elő valami újjal! Három ínycsiklandó szárnyasrecept, kifejezetten ünnepekre hangolva!

 Gyöngyhagymás kacsaragu

Hozzávalók 4 személyre:

• 60 dkg kacsamell
• 20 dkg konzerv gyöngyhagyma
• 2 fej vöröshagyma
• 1 evőkanál paradicsompüré
• 2-2 darab sárga- és fehérrépa
• 1 evőkanál liszt
• 1 darab babérlevél
• só
• olaj

A felkarikázott sárga- és fehérrépát kevés olajon szép aranybarnára pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, és azt is jól lepirítjuk. Felöntjük 4 dl vízzel, és nagy lángon főzzük körülbelül 35 percet. Végül leszűrjük, kicsit át is törhetjük a szűrőn. A vöröshagymát finomra vágjuk, és kevés olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott kacsamellet, a babérlevelet, sózzuk, és pirítjuk tovább. A leszűrt mártásalapot ráöntjük, és azzal pároljuk tovább. (Ha elforrná a levét, vízzel pótolhatjuk a hiányzó mennyiséget.) Amikor nagyjából megfőtt a ragu, hozzáadjuk a gyöngyhagymát, és pár perc alatt készre főzzük. A végén a lisztet elkeverjük egy kevés vízzel, és azzal sűrítjük be a kacsaragut. Köretnek burgonyafánkot adhatunk hozzá.

 Konfitált libamell sütőtökös rétessel

Hozzávalók 4 személyre:

• 1,5 kg libamell
• 50 dkg libazsír
• 1 darab alma
• 1 fej vöröshagyma
• 1 darab tv-paprika
• só

A réteshez:
• 70 dkg sütőtök
• 3 darab réteslap
• kevés olaj
• 1 teáskanál méz
• só
• 5 dkg vaj

A libamellet sóval beszórjuk, majd hűtőben állni hagyjuk 1-2 órát. A zsírt egy edényben felmelegítjük 80 fokra, beletesszük az almát, a tisztított vöröshagymát, a paprikát (mindegyiket egyben!), majd belehelyezzük a libamelleket, és nagyon lassú tűzön, 80 fokon hosszú ideig konfitáljuk (vagyis alacsony hőmérsékleten, zsírban sütjük, míg puha lesz). Ez 5-6 óráig is eltart, de közben nem kell vele foglalkoznunk. A réteshez meghámozzuk a tököt, kikaparjuk a magját, és 1×1 cm-es kockára vágjuk. Serpenyőben kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a mézet és ízlés szerinti mennyiségű sót.
Addig pirítjuk, amíg a tök kicsit puha, mállós lesz. A réteslapokat megkenjük az olvasztott vajjal, majd beletöltjük a tököt, és szorosan feltekerjük. A tetejét is megkenjük vajjal, és 190 fokos sütőben addig sütjük, amíg szép aranybarna színe lesz. A libamell köreteként tálaljuk a felszeletelt rétest.

 Fűszeres pulykasült birsalmával

Hozzávalók 4 személyre:

• 80 dkg pulykamell
• 2 kg birsalma (pucolva kb. 1,5 kg)
• só, bors, majoránna, kakukkfű
• 1 evőkanál szegfűszeg
• birsalmánként 6 evőkanál cukor
(kb. 60 dkg)
• olaj a sütéshez

A pulykamellet besózzuk, megszórjuk borssal, majoránnával, kakukkfűvel, majd minden oldalát elősütjük serpenyőben. Sütőtepsibe helyezzük, meglocsoljuk olajjal és 1 dl vízzel. 160 fokos sütőben lefóliázva sütjük 30 percig, utána levesszük a fóliát, és szabadon pirítjuk tovább körülbelül 40 percig. Közben meghámozzuk a birsalmákat, magházukat kivágjuk, és gerezdekre szeleteljük őket. Egy edénybe helyezzük magházat és a héjat, hozzáadjuk a szegfűszeget, felöntjük 2 liter vízzel, majd fedő alatt 30 percig főzzük.
Utána ezt a levet ráöntjük a gerezdekre, hozzáadjuk a cukrot, majd fedő alatt, nagy lángon 15-20 perc alatt puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük a levét, és összeturmixoljuk a főtt birsalma egyharmadával, hogy sűrű legyen. A maradék birsalmát ebbe a mártásba tesszük vissza, majd a felszeletelt hús mellé kínáljuk.

Cikkünk a Nők Lapja Konyha decemberi–januári számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »

Exit mobile version