Tonhal provence-i módra |
Imádom a provence-i konyha ízeit, különösképpen a friss zöldségek és fűszernövények bőségét. Az itt következő mediterrán ihletésű, sütőben készített zöldséges tonhaltál egészséges, könnyű és ízletes. Fontos, hogy a tonhal a lehető legfrissebb legyen, különösen ha a halat angolosan elkészítve szeretik, ahogy én.
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 friss, „horgászminőségű”, azaz horoggal fogott tonhalsteak, darabonként körülbelül 180 g súlyú és 2 cm vastag
• 2-3 ek. olívaolaj és még egy kevés
• 1 fej lila hagyma, meghámozva és felaprítva
• 4 gerezd fokhagyma, meghámozva és finomra vágva
• 1 sárga kaliforniai paprika, kimagozva és kockákra vágva
• 1 piros kaliforniai paprika, kimagozva és kockákra vágva
• tengeri só és fekete bors
• 2 közepes cukkini, megtisztítva és nagyobb darabokra vágva
• 400 g darabos konzervparadicsom
• 1 szál kakukkfű
• 1 szál rozmaring
• 50 g kimagozott fekete olívabogyó
• 1 citrom, vékony karikákra vágva
• maréknyi bazsalikomlevél, laskára vágva (elhagyható)
A sütőt előmelegítjük 200 ºC-ra (légkeveréses 180 ºC, gázsütő 6. fokozat). A tonhalszeleteket ha szükséges, megtisztítjuk, és félretesszük.
Az olívaolajat nagyobb lábasban felforrósítjuk. Beletesszük a hagymát, fokhagymát, a kétféle paprikát, sózzuk-borsozzuk, majd közepes lángon 5-6 percig kevergetjük – színt ne kapjon. Hozzáadjuk a cukkinit, összeforgatjuk, és további 2-3 percig pirítjuk. Hozzákeverjük a paradicsomot, kakukkfüvet, rozmaringot, olívabogyót, és felforraljuk. Pár percig főzzük, majd széles, tűzálló tálba tesszük.
A tonhalszeleteket sóval, borssal és kevés olívaolajjal bedörzsöljük, majd a zöldségekre fektetjük úgy, hogy egymást kissé fedjék, közéjük 1-1 citromkarikát helyezünk. Borsot őrlünk rá, és 8-10 percre a sütőbe tesszük, hogy a tonhal közepesen átsült legyen, tapintáskor rugalmas. Ha jobban átsütve szeretjük, süssük még 5-10 percig.
A tálat ízlés szerint megszórjuk laskára vágott bazsalikommal, és azonnal tálaljuk. Fogyasszuk jó minőségű parasztkenyérrel vagy pirított burgonyával.
Mississippi csokoládétorta |
Gazdag és dekadens, sűrű csokoládékrémmel töltött torta, melynek alapja a sajttortához hasonló. A délen népszerű desszert nevét (Mississippi mud pie) állítólag onnan kapta, hogy a Mississippi sáros partjaira emlékeztet a látványa. Sok változata létezik, az amerikai háziasszonyok például általában kakaóporral készítik, de én szívesebben használok jó minőségű csokoládét.
Hozzávalók 8 személyre:
Tortaalap:
• 200 g digesztív (magas rosttartalmú, könnyen emészthető) keksz
• 60 g enyhén sózott vaj, kockákra vágva
• 60 g jó minőségű keserű csokoládé, felaprítva
Töltelék:
• 180 g jó minőségű keserű csokoládé, felaprítva
• 180 g vaj, kockákra vágva
• 4 nagy tojás, enyhén felverve
• 90 g sötét muscovado cukor
• 90 g világos muscovado cukor
• 200 ml sűrű tejszín
A tetejére:
• 100 ml sűrű tejszín, jól behűtve
• 2-3 ek. porcukor, ízlés szerint
• csokoládéreszelék
A tortaalaphoz a kekszet lezárható műanyag zacskóba tesszük, majd sodrófával egyenletes, nem túl finom állagúra törjük. Nagyobb tálba tesszük. A vajat és a csokoládét lábasnyi, gyöngyöző víz fölé helyezett kerek hőálló tálba tesszük, és felolvasztjuk. Simára keverjük, majd levesszük, a tört kekszre öntjük, és egyenletesen elkeverjük.
23 cm átmérőjű, levehető aljú tortaformába kanalazzuk, majd egy kanál domború felével egyenletes rétegben szétterítjük a forma alján és körben az oldalán, egészen a pereméig. Hűtőszekrénybe tesszük, hogy megszilárduljon. A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra (légkeveréses 160 ºC, gázsütő 4. fokozat).
A töltelékhez a csokoládét és a vajat felolvasztjuk (lásd fent), majd hagyjuk kissé hűlni. Egy másik, nagyobb tálban a tojásokat és a kétféle cukrot kézi mixerrel addig verjük, míg sűrű nem lesz, és a térfogata a kétszeresére nő. Hozzákeverjük a tejszínt, majd beleforgatjuk a felolvasztott vajas csokoládét.
A keveréket a kekszes tortaalapra öntjük, és körülbelül 45 percre a sütőbe tesszük, hogy megszilárduljon. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kivesszük a formából. (Ha a tortát előre elkészítettük, tálalás előtt legalább 30 perccel vegyük ki a hűtőszekrényből, mert a csokoládés töltelék hűtés közben megkeményedik.)
A tejszínt ízlés szerinti mennyiségű porcukorral puha habbá verjük. A kihűlt tortára kenjük, és végül megszórjuk reszelt csokoládéval. Szeletekre vágjuk, és tálaljuk.
Cikkünk részletet közölt Gordon Ramsay: Világkonyha című könyvéből. Olaszt, kínait, esetleg valami könnyű francia menüt? Globalizálódó világunk előnye, hogy egyre több konyha ízeit kóstolhatjuk meg anélkül, hogy kitennénk a lábunkat otthonról. Ebben segít Gordon Ramsay új könyve, a Világkonyha, amelyben a Föld különböző tájairól összegyűjtött kedvenc receptjeit tárja az olvasó elé. A sztárséf útmutatásai alapján egyaránt a konyhánkba varázsolhatjuk a rafinált francia, a csodás olasz, a varázsos keleti, vagy éppen a pikáns thai gasztronómia remekeit. Az étvágygerjesztő előételek, főfogások és desszertek leírása mellett Ramsay elárulja néhány ügyes trükkjét, így az ételkészítés még egyszerűbbé válik. Könnyedén megtanulhatunk raviolit, samosát vagy éppen kínai töltött tésztát készíteni. A séf a tőle megszokott lelkesedéssel ír az adott konyhák alapanyagairól, és abban is segít, hogyan készítsük el minél változatosabban például a steaket, a spárgát, a pizzát vagy a kínai zöldségeket. Ha egzotikus ételre támad étvágyunk, Gordon Ramsay Világkonyhájában biztosan megtaláljuk hozzá a megfelelő receptet. Gordon Ramsay: Világkonyha |