5 egyszerű és mutatós karácsonyi sütemény

nlc | 2011. December 12.
Karácsonykor arra is van időnk, hogy különlegesebb édességeket készítsünk, amelyek az ünnepi asztal díszévé válnak. A kötelező kétperces rácsodálkozás után azért vágjuk meg őket nyugodtan, a látványuknál ugyanis csak az ízük jobb!

 Fekete-erdő alagút


Hozzávalók 8-10 szelethez:

A tésztához:

• 12 dkg puha vaj
• 3-4 tojás (mérettől függően)
• 12 dkg liszt
• 12 dkg cukor
• 2-3 evőkanál kakaópor

A töltelékhez:

• 1 üveg meggybefőtt
• 4-5 dl tejszín
• 2 csomag vaníliás cukor
• 1 csomag habfixáló

A cukorsziruphoz:

• 1,2 dl víz
• 2 evőkanál cukor
• ízlés szerint rum

A vajat a tojássárgájával és a cukor felével kihabosítjuk, majd a fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A vajas részt a fehérjehabbal lazítjuk, és belekeverjük a kakaóval elkevert lisztet. Egy vajazott-lisztezett őzgerincformát háromnegyedig töltünk a masszával, és 160 °C-os sütőben kb. 25-35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e. (Ha marad masszánk, kis halmokat készíthetünk belőle, és megsüthetjük sütőpapíron.)
A meggyet mossuk meg, csöpögtessük le, majd a tejszínt verjük habbá a vaníliás cukorral és a habfixálóval. A cukorsziruphoz a vizet a cukorral forraljuk fel, ha langyosra hűlt, adjuk hozzá a rumot.
A kihűlt tésztát vágjuk három lappá, rétegezéskor locsoljuk meg a sziruppal. Nyomózsákból a habbal húzzunk csíkokat, és két csík közé szórjunk meggyet. Hagyjunk egy kis tejszínt díszítéshez, kenjük be az alagút külsejét, és szórjuk meg csokoládéforgáccsal. Tálalás előtt legalább 2-3 órát pihentessük hűtőben.

• Elkészítési idő: 90 perc
• Hűtés: 3 óra

Mákosguba-felfújt

Hozzávalók kb. 6 adaghoz:

• 4 darab szikkadt kifli karikára vágva
• 4-5 dl tej
• 3 evőkanál cukor
• 2 tojássárgája
• 1 citrom reszelt héja
• 15 dkg mák

A habhoz:

• 2 tojásfehérje
• 2 evőkanál cukor
• fél üveg meggybefőtt
• vaj és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez

A 3 evőkanál cukrot habosítsuk fel a tojássárgájával, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a meglangyosított tejet. A karikára vágott kifliket mártsuk meg benne, forgassuk a mákba, majd tegyük egy tálba.
A habhoz a 2 evőkanál cukrot és a tojásfehérjét verjük kemény habbá, és keverjük a karikákhoz. A masszát tegyük a vajjal kikent, morzsával megszórt formába, és szórjunk közé ízlés szerinti mennyiségű meggyet, de ne púpozzuk meg a formát, különben kifolyhat belőle.
180 °C-os sütőben kb. 15 percig süssük. (Érdemes fogyasztás előtt frissen sütni, de 1-2 órával előtte elkészíthető.) Akkor jó, ha szépen felemelkedett. Melegen tálaljuk.

• Elkészítési idő: 60 perc.

Gyors oroszkrémtorta

Hozzávalók 12 szelethez:

A piskótához:

• 5 tojás
• 8 dkg cukor
• 12 dkg liszt

A töltelékhez:

• 1 csomag főzés nélkül készíthető vaníliás pudingpor
• 3 dl hideg tej
• 5 dkg mazsola megmosva
• 3 dkg cukrozott narancskocka

A sziruphoz:

• 1,2 dl víz
• 2 evőkanál cukor
• ízlés szerint rum

A tojásból, a cukorból és a lisztből klasszikus módon készítsünk piskótát. (Ha szilikonformát használunk, azt nem kell kikenni, ha más formát használunk, annak megfelelően járjunk el.)
170 °C-os sütőben süssük meg kb. 25-30 perc alatt, végezzünk közben tűpróbát.
A pudingport és a tejet habverő géppel habosítsuk keményre. A vízből és a cukorból főzzünk szirupot, ha felforrt, adjunk hozzá rumot. A kihűlt piskótát vágjuk két vagy három lapra, locsoljuk meg a sziruppal, és rétegezzük a krémmel úgy, hogy minden rétegre szórunk a mazsolából és a cukrozott narancsból. A tetejét tejszínhabbal és naranccsal díszítsük, utána néhány óráig hűtőben dermesszük.

• Elkészítési idő: 60 perc
• Hűtés: 3-4 óra

 Stollen

Német ünnepi kalács, adventkor, karácsonykor nem hiányozhat az asztalról, jellegzetes alakja eredetileg a pólyába bugyolált kis Jézust idézi, ez magyarázza a külső fehér (porcukor)réteget is. Évszázadok óta mindig kerül bele szárított gyümölcs, esetleg mandula és egyéb magok, de manapság már túrós, mákos stb. változatban is kapható.

Hozzávalók kb. 10 szelethez:

• 25 dkg liszt
• 10 dkg mazsola
• 1 csomag vaníliás cukor
• 5 dkg cukor
• fél kiskanál őrölt fahéj
• fél kiskanál szegfűszeg
• 1 csipet só
• 2,5 dkg élesztő
• 1,25 dl tej
• 1 tojás
• 10 dkg vaj
• 1 citrom és 1 narancs reszelt héja
• 4 dkg cukrozott narancs
• 3 dkg zöld pisztácia
• 4 dkg vaj a kenéshez

Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, és egy pici cukorral és liszttel futtassuk fel. A többi hozzávalót a tojás kivételével egy tálban alaposan keverjük össze, és a felfuttatott élesztővel gyúrjuk tésztává. Langyos helyen kelesszük a duplájára (kb. fél óra), majd borítsuk lisztezett deszkára, és nyújtsuk ki. A nyújtófával nyomjunk a közepébe egy hosszanti mélyedést. Ide hajtsuk be a tészta vastagabbik szélét, ettől egy dudor lesz a tészta közepén, így kapja a süteményre jellemző formát. Egyengessük el úgy a tésztát, hogy a dudor két oldalán egyenletes magasságú legyen. Langyos helyen ismét kelesszük meg, majd 180 °C-os sütőben kb. 1 óráig süssük. Ha nagyon sötét kezdene lenni a teteje, 160 °C-ra vegyük le a sütő hőmérsékletét. Tűpróbával a közepét ellenőrizzük. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd a 4 dkg olvasztott vajjal kenjük meg a külsejét, és hintsük meg vastagon porcukorral. Ettől a kéregtől tartósabb lesz a kalács.

• Elkészítési idő: 40 perc
• Kelesztés: 50 perc
• Sütés: 60 perc

Grillázsszelet

Hozzávalók 10 szelethez:

• 1 csomag ostyalap
• 4 tojás
• 6 dkg cukor
• 10 dkg liszt
• 2 dkg kakaópor

A grillázskrémhez:

• 30 dkg cukor
• 20 dkg darált dió
• 25 dkg margarin
• 10 dkg porcukor
• ízlés szerint rum

 Tipp: A még meg nem keményedett grillázst éles késsel csíkokra vágva, majd meghajlítva a képen látható díszt készíthetjük a szeletek tetejére.

Készítsünk a tojásból, a lisztből, a kakaóból és a cukorból klasszikus módon kakaós piskótát. Öntsük papírral fedett tepsibe, és akkora lapot kenjünk belőle, amekkora az ostyalapok mérete. 180 °C-os sütőben süssük 10-15 percig, majd hagyjuk kihűlni.
A grillázshoz a cukrot egy serpenyőben olvasszuk meg, keverjük hozzá a darált diót, hagyjuk még fél percig a lángon (kevergessük!), majd öntsük ki egy sütőpapírra, tegyünk rá egy másik sütőpapírt, és nyújtófával nyújtsuk ki olyan laposra, amennyire tudjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni, aztán késes aprítógéppel, nyújtófával vagy mozsárral törjük teljesen apróra. A margarint a porcukorral és a rummal habosítsuk ki, és adjuk hozzá az apróra tört grillázst. A piskótára kenjük egy adag krémet, erre helyezzük az ostyalapot, majd így rétegezzük tovább, míg el nem fogynak a hozzávalók. Hűtőben dermesszük, majd szeleteljük.

• Elkészítési idő: 90 perc

Exit mobile version