Hozzávalók:
• 40 dkg narancsos étcsokoládé (70%-os)
• 1,5 dl jó minőségű, zsíros tej
• ½ ek cointreau
• 2-3 ek. holland kakaópor
A csokoládét egy nagy fémüstbe teszem, és gőz fölött megolvasztom. Amíg olvad, addig felforrósítom a tejet, majd ezt is az olvadt csokoládéhoz öntöm. Leveszem a gőzről a tálat, hozzákeverem az alkoholt. A tálat hideg vizes fürdőbe állítom, folyamatosan kevergetve hagyom, hogy megszilárduljon. A kakaóport egy nagyobb lapostányérba szitálom.
A csokoládékrémet mogyorónyi gömböcskékké sodrom, majd finoman meghempergetem a kakaóporban, és egy tálra teszem. A trüffel ízesítésével kapcsolatban a variációk száma végtelen. Lehet beletenni aszalt gyümölcsöket, készíthető többféle csokoládékrém összegyúrásával. A krémbe keverhető alkohol, akár pálinka, akár valamilyen krémlikőr. A csokigolyó hempergethető ízesített kakaóporba, durvára tört dióba, mandulába, apró, színes cukorgyöngyökbe, vagy bevonható csokoládémázzal.