A kuglóf az egykor oly divatos délutáni uzsonnapartik kedvelt süteménye volt. A háziasszonyok büszkesége, amint mutatós, látványos és ízletes formájában uralta a megterített asztalt. Napjainkban a hétköznapi sütögetésnél kissé feledésbe merült, és receptje leginkább már csak az ünnepek környékén kerül elő ismét a fiók mélyéről, kellemes élményt nyújtva a családi összejövetelek, rokonlátogatások színesítésére egy csésze habos kakaó, kávé vagy tea kíséretében.
Rumos mokkakuglóf
Hozzávalók:
- 450 g liszt
- 1,5 dl rum
- 3 evőkanál kakaópor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1,5 kiskanál sütőpor
- 250 g vaj
- 3 db tojás
- fél kiskanál só
- 350 g cukor
- 2,5 dl kávé
Rumos cukormáz:
- 25 dkg porcukor
- 3-4 evőkanál rum
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt, és vajjal kenj ki egy kuglófformát, liszt helyett szórd meg egy evőkanál kakaóporral.
Egy tálban keverd össze a lisztet a sütőporral és a sóval. Olvaszd fel a vajat, és elektromos habverő segítségével keverd krémes állagúra a cukorral. Add hozzá a kakaóport, a kávét és a rumot is. Tedd bele a villával összekevert tojásokat, majd ezt a masszát öntsd a liszthez, és forgasd össze.
Öntsd a tésztát a formába, és előmelegített sütőben, alacsony fokozaton süsd kb. 70 percig. Végezz tűpróbát.
Amikor kihűlt, szórd meg a tetejét porcukorral, vagy kend meg rumos cukormázzal. Ehhez 25 dkg porcukrot keverj össze 3-4 evőkanál rummal.
Narancsos kuglóf
Hozzávalók:
- 350 g liszt
- 150 g cukor
- negyed kiskanál só
- 3 db tojás
- 125 g vaj
- 175 dkg natúr joghurt
- fél kiskanál szódabikarbóna
- 2 db narancs leve
- 5 dkg kandírozott narancshéj
Csokoládés máz:
- 2 kiskanál olaj
- 100 g (tortabevonó) étcsokoládé
Elkészítés
Készítsd elő a kuglófformát: kend ki vajjal, majd szórd meg liszttel. Egy tálban elektromos habverő segítségével dolgozd krémes állagúra a cukrot, a puha vajat, majd egyenként add hozzá a tojásokat, mindegyik után átkeverve a masszát.
Egy másik tálban keverd össze a lisztet a szódabikarbónával. Add hozzá a narancsok reszelt héját és a kandírozott gyümölcsöt. Keverd össze a tojásos-vajas masszával. Lazítsd a tészta állagát a joghurttal és a narancsok levével. Töltsd meg a kuglófformát, és előmelegített sütőben süsd készre. 180 fokon nagyjából 60-70 perc alatt megsül a tészta. Tetejét kend be tortabevonóval, ehhez az étcsokoládét gőz fölött vagy mikrosütőben olvaszd fel 2 kiskanál olaj hozzáadásával.
Hagyományos kuglóf
Hozzávalók:
- 350 g liszt
- 150 g cukor
- 250 ml tej
- 150 g vaj
- 6 db tojássárgája
- 2 db tojásfehérje
- 30 g (friss) élesztő
- 1 db citrom reszelt héja
Elkészítés
A szétmorzsolt élesztőt, szórd meg egy-egy kiskanál cukorral és liszttel, adj hozzá 1 deci meleg tejet, és hagyd felfutni.
A lágy vajat és a cukrot egy elektromos habverő segítségével keverd krémes állagúra, add hozzá egyenként a tojások sárgáját, a lisztet, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Reszeld bele a citrom héját.
A tojásfehérjéket verd fel kemény habbá, és forgasd bele a masszába.
A kuglófformát kend ki kevés vajjal és liszttel, öntsd bele a masszát, és előmelegített sütőben, 170-180 fokon süsd meg. Nagyjából 1 óra alatt elkészül.
Amikor kihűlt, szórd meg porcukorral.
Őfelsége süteménye
A kuglóf osztrák területről származik, a bécsi gugelhupf honosodott meg nálunk ezen a néven. Ausztria egyes vidékein ugyanis gugelnek nevezik az asszonyok golyóhoz hasonlatos fejviseletét.
A Monarchia legendáriuma szerint egy pikáns történet is fűződik hozzá, miszerint Ferenc József szeretője, Schratt Katalin, az ismert színésznő elég gyakran készítette az édesszájú császárnak, hogy a kedvében járjon.