Vállald be a karácsonyi partit – egyszerű falatok

nlc | 2012. November 26.
A karácsonyi parti lényege, hogy te is élvezd, és ne érezd magad úgy, mint egy házvezetőnő. Ehhez néhány egyszerű ötletre van szükség. Most egyszerre hármat is kapsz tőlünk.

A pogácsa az ugyan kicsit túlzás, de van az a helyzet, amikor ér túlozni. A karácsonyi parti pont ilyen. Ez a falatka ugyanis jóval egyszerűbb, mint amilyennek kinéz.

Pirított gombás pogácsa

Hozzávalók (kb. 15 darabhoz):

  • fűszerezéshez só
  • 1 db, kenéshez tojás
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • fűszerezéshez kakukkfű
  • fűszerezéshez őrölt bors
  • 20 dkg csiperke gomba
  • 1 csomag leveles tészta
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A gombát késes robotgéppel vagy késsel nagyon apróra daraboljuk, majd a szinte pépes gombát vajon megpirítjuk, és a sóval, borssal, fokhagymával, valamint kakukkfűvel fűszerezzük. Miközben a gomba pirul (figyelni kell rá, mert hamar odakap), a leveles tésztából pogácsákat szaggatunk. A felvert tojással megkenjük a kiszúrt formákat, majd elosztjuk rajtuk a gombát. 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranyszínűre sütjük. 

Óvodai emlékeket ébreszt bennünk ez recept, de csípős tortillachipsszel tálalva kimondottan felnőtteknek való fogás. A csípős chips ebben az esetben nagyon fontos, ha nem sikerül beszerezni, akkor a tojáskrémbe kerüljön chili.

Tortilla tojáskrémmel

Hozzávalók (8-10 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál (reszelt) vöröshagyma
  • 4-5 kanál olvasztott (vagy 2 kanál libazsír) vaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • ízesítéshez mustár
  • 4 evőkanál (házi) majonéz
  • ízlés szerint chilipor
  • 6 db főtt tojás
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tojásokat lereszeljük, majd összekeverjük a majonézze, a vajjal és a tejföllel. Hozzáadunk egy kiskanálnyi mustárt és a reszelt hagymát. Sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint ízesítjük. Egy éjszakán át állni hagyjuk, majd rákanalazzuk a tortillákra. 

Elegáns falatka, amit kezdők is könnyen meg tudnak csinálni.

Uborkás lazactekercs

Hozzávalók (15-20 darabhoz):

  • ízesítéshez só
  • 2 evőkanál tejföl
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 2 db uborka
  • igény esetén kapor
  • 25 dkg krémsajt
  • 5 szelet füstölt lazac
  • 4-5 db szardella
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A lazacszeleteket közepes darabokra vágjuk, majd a megmosott uborkát krumplihámozóval hosszában felszeleteljük. A krémsajtot a tejföllel a szardellával és a fűszerekkel összekeverjük, majd „betöltjük” az uborkába. A kis csomagokat fogpiszkálóval átfogjuk és rátesszük a lazacot. A tetejét ízlés szerint megszórjuk kaporral.

Exit mobile version