Spórolós karácsony – olcsó receptek

nlc | 2012. November 26.
Nem mindenki csinálhat fényűző vacsorát karácsonyra, de azért olcsóbb alapanyagokból is lehet ünnepi menüt főzni. Mi ezt ajánljuk.

Fehérboros-rozmaringos csirkecomb

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 4 db csirkecomb
  • köretnek karfiol
  • köretnek brokkoli
  • 3 szál rozmaring
  • ízesítéshez citrom
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 dl tejszín
  • ízesítéshez őrölt bors
  • köretnek sárgarépa
  • 5 dl (olaszrizling) fehérbor
  • 3 dl húsleves
Kategóriavacsora
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A csirkecombokat félbevágjuk, és besózzuk. A rozmaringot leszárazzuk, kissé összeaprítjuk. Magas falú serpenyőben olajat forrósítunk, és beletesszük a combokat. Hirtelen megpirítjuk mindkét felét. Ha szép barnák a combok, megszórjuk a rozmaringgal, egyszer átpirítjuk, és felöntjük a borral. 2-3 dl húslevet öntünk rá, lefedjük, és lassú tűzön puhára pároljuk. Nagyon kevés cukorral, fehér borssal és pár csepp citromlével ízesítjük. Miután megpuhultak a combok, a tejszínnel összeforraljuk. A zöldségeket külön vízben félpuhára főzzük, és a csirkecombokhoz keverjük.

 

Tipp: nagyon jól megy hozzá a gomba és a paradicsom is, bátran variálhatjuk a zöldségeket!

Pecsenyekacsamáj balzsamecetes lila hagymával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5 dkg cukor
  • ízesítéshez só
  • ízesítéshez bors
  • 5 szál kakukkfű
  • 50 dkg lila hagyma
  • 1 dl balzsamecet
  • pirításhoz kacsazsír
  • 50 dkg (pecsenye) kacsamáj
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A kacsamájat megtisztítjuk, ereit kivágjuk, megmossuk, majd szárazra töröljük. A lila hagymát karikára vágjuk és kevés kacsazsíron megpároljuk. Hozzáadjuk a cukrot, amivel kissé megkaramellizáljuk, majd felöntjük a balzsamecettel, és lehúzzuk a tűzről. Megsózzuk, és a letépkedett kakukkfűlevelekkel ízesítjük. A kacsamájat borsozzuk, és serpenyőben a felmelegített kacsazsíron mindkét oldalát körülbelül 3 percig sütjük. Lehúzzuk a tűzről, átszedjük egy tálba, megsózzuk, és a tetejére halmozzuk a balzsamecetes-kakukkfüves lila hagymát.

 

Szilvalekvárral töltött sertéskaraj sült burgonyával és rukkolával

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • sütéshez olaj
  • 60 dkg sertéskaraj
  • 4 szem aszalt szilva
  • 4 ek. szilvalekvár
  • 8 szelet szárított sonka

Köret:

  • sütéshez olaj
  • 5 dkg vaj
  • 60 dkg burgonya
  • 10 dkg rukkola
Kategóriavacsora
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A karajból 8 szeletet vágunk, kicsit kiklopfoljuk, sózzuk. Négy szeletet egy deszkára helyezünk, majd bekenjük jó sűrű szilvalekvárral, és megszórjuk az apróra vágott aszalt szilvával. A másik 4 szelet húst ráhelyezzük a tetejére, majd ezeket a „páros húsokat” betekerjük a szárított sonkával. Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, és közepes lángon a húsok mindkét oldalát szép pirosra sütjük. A körethez az alaposan megmosott burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, majd cikkekre vágjuk, és olajban megpirítjuk. A rukkolát kevés vajon átforgatjuk, és a burgonyával együtt a hús mellé tálaljuk.

Birsalmás tiramisu

Hozzávalók 4 személyre:

  • 10 dkg cukor
  • 1 db (kettéválasztva) tojás
  • 1 db citrom leve
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál porcukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 16 db babapiskóta
  • 2 db birsalma
  • 1 db (kikapart magja) vaníliarúd
Kategóriadesszert
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A birsalmát felkockázzuk (héjával, csumájával együtt), és puhára főzzük. A főzővízhez a 10 dkg cukrot, a vaníliát és a citrom levét, illetve héját adjuk. Ha megfőtt, eltávolítjuk a héját és csumáját, majd villával összenyomkodjuk. (Használhatunk a célra maradék kompótot is.) A főzővizet néhány percig főzzük, hogy kissé besűrűsödjön, ezt használjuk szirupként a babapiskóta mártogatásához. A mascarponét kikeverjük a tojássárgájával és a cukorral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a krémbe forgatjuk. A babapiskótát a forró szirupba mártjuk, hogy jól megszívja magát. Rétegezzük: piskóta, összenyomkodott birsalma, végül a mascarponekrém, ezt még egyszer ismételjük. Készíthetjük poharakban (ebben az esetben a babapiskótát ketté kell törni) vagy nagy üvegtálban, esetleg kapcsos tortaformában.

A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg.

Exit mobile version