Fehérboros-rozmaringos csirkecomb
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- 4 db csirkecomb
- köretnek karfiol
- köretnek brokkoli
- 3 szál rozmaring
- ízesítéshez citrom
- 0,5 dl olívaolaj
- 1 dl tejszín
- ízesítéshez őrölt bors
- köretnek sárgarépa
- 5 dl (olaszrizling) fehérbor
- 3 dl húsleves
Elkészítés
A csirkecombokat félbevágjuk, és besózzuk. A rozmaringot leszárazzuk, kissé összeaprítjuk. Magas falú serpenyőben olajat forrósítunk, és beletesszük a combokat. Hirtelen megpirítjuk mindkét felét. Ha szép barnák a combok, megszórjuk a rozmaringgal, egyszer átpirítjuk, és felöntjük a borral. 2-3 dl húslevet öntünk rá, lefedjük, és lassú tűzön puhára pároljuk. Nagyon kevés cukorral, fehér borssal és pár csepp citromlével ízesítjük. Miután megpuhultak a combok, a tejszínnel összeforraljuk. A zöldségeket külön vízben félpuhára főzzük, és a csirkecombokhoz keverjük.
Tipp: nagyon jól megy hozzá a gomba és a paradicsom is, bátran variálhatjuk a zöldségeket!
Pecsenyekacsamáj balzsamecetes lila hagymával
Hozzávalók 4 személyre:
- 5 dkg cukor
- ízesítéshez só
- ízesítéshez bors
- 5 szál kakukkfű
- 50 dkg lila hagyma
- 1 dl balzsamecet
- pirításhoz kacsazsír
- 50 dkg (pecsenye) kacsamáj
Elkészítés
A kacsamájat megtisztítjuk, ereit kivágjuk, megmossuk, majd szárazra töröljük. A lila hagymát karikára vágjuk és kevés kacsazsíron megpároljuk. Hozzáadjuk a cukrot, amivel kissé megkaramellizáljuk, majd felöntjük a balzsamecettel, és lehúzzuk a tűzről. Megsózzuk, és a letépkedett kakukkfűlevelekkel ízesítjük. A kacsamájat borsozzuk, és serpenyőben a felmelegített kacsazsíron mindkét oldalát körülbelül 3 percig sütjük. Lehúzzuk a tűzről, átszedjük egy tálba, megsózzuk, és a tetejére halmozzuk a balzsamecetes-kakukkfüves lila hagymát.
Szilvalekvárral töltött sertéskaraj sült burgonyával és rukkolával
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- sütéshez olaj
- 60 dkg sertéskaraj
- 4 szem aszalt szilva
- 4 ek. szilvalekvár
- 8 szelet szárított sonka
Köret:
- sütéshez olaj
- 5 dkg vaj
- 60 dkg burgonya
- 10 dkg rukkola
Elkészítés
A karajból 8 szeletet vágunk, kicsit kiklopfoljuk, sózzuk. Négy szeletet egy deszkára helyezünk, majd bekenjük jó sűrű szilvalekvárral, és megszórjuk az apróra vágott aszalt szilvával. A másik 4 szelet húst ráhelyezzük a tetejére, majd ezeket a „páros húsokat” betekerjük a szárított sonkával. Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, és közepes lángon a húsok mindkét oldalát szép pirosra sütjük. A körethez az alaposan megmosott burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, majd cikkekre vágjuk, és olajban megpirítjuk. A rukkolát kevés vajon átforgatjuk, és a burgonyával együtt a hús mellé tálaljuk.
Birsalmás tiramisu
Hozzávalók 4 személyre:
- 10 dkg cukor
- 1 db (kettéválasztva) tojás
- 1 db citrom leve
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 evőkanál porcukor
- 25 dkg mascarpone
- 16 db babapiskóta
- 2 db birsalma
- 1 db (kikapart magja) vaníliarúd
Elkészítés
A birsalmát felkockázzuk (héjával, csumájával együtt), és puhára főzzük. A főzővízhez a 10 dkg cukrot, a vaníliát és a citrom levét, illetve héját adjuk. Ha megfőtt, eltávolítjuk a héját és csumáját, majd villával összenyomkodjuk. (Használhatunk a célra maradék kompótot is.) A főzővizet néhány percig főzzük, hogy kissé besűrűsödjön, ezt használjuk szirupként a babapiskóta mártogatásához. A mascarponét kikeverjük a tojássárgájával és a cukorral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a krémbe forgatjuk. A babapiskótát a forró szirupba mártjuk, hogy jól megszívja magát. Rétegezzük: piskóta, összenyomkodott birsalma, végül a mascarponekrém, ezt még egyszer ismételjük. Készíthetjük poharakban (ebben az esetben a babapiskótát ketté kell törni) vagy nagy üvegtálban, esetleg kapcsos tortaformában.
A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg.