A legjobb dolog, ami a száraz kenyérrel történhet

nlc | 2012. December 12.
Hajlamosak vagyunk arra, hogy kenyérből túlvásároljuk magunkat. Halmozunk, mint a mókusok, aztán karácsony második napján a fiók mélyéről előkerülnek a szikkadt, ehetetlen kenyerek. Kidobni nincs szívünk, de a hajtás után a házi morzsa gyártását sem éreznénk wellnessprogramnak. Kitaláltuk, mi legyen belőle.

Elsőnek vegyük a nagyon finnyás, nagyon puccos, nagyon spórolós franciákat. Az ötlet egyszerű, induljunk ki a mi bundás kenyerünkből, csak kicsit csavarjunk rajta…

French toast

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál cukor
  • 1 db tojás
  • kevéske vaj
  • 2 dl (tej is lehet) tejszín
  • ízlés szerint vaníliás cukor
  • ízlés szerint méz
  • szikkadt (lehet kalács is) kenyér
Kategóriadesszert
Elkészítési idő15 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tojást, nagyjából 2 dl tejet, 1 evőkanál cukrot, a vaníliás cukrot keverjük össze, majd a felszeletelt kenyeret mártsuk bele, és hagyjuk ázni fél percig. Közben hevítsük fel a vajat egy serpenyőben, és ebben süssük aranybarnára a puccos bundás kenyeret. A tálalásnál mehet még rá egy kevés vaj és méz is. 

 


Még mindig a franciáknál maradva jöjjön egy olyan recept, ami vacsorára is megállja a helyét.

Croque Madamme

Hozzávalók:

  • fejeként 1 db tojás
  • kenéshez vaj
  • pár szelet kenyér
  • ízlés szerint sonka
  • ízlés szerint sajt
Kategóriavacsora
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A kenyeret felszeleteljük és mindkét oldalát megvajazzuk, majd 2-3 percig sütjük az oldalakat. Ezután jöhet rá a sonka és a sajt. Mindezt pedig tuningoljuk egy tükörtojással. Ugye nem kell mondani, hogy az egész 3 perc alatt készen van?

 

Ha már úgyis felszedtünk 4 kilót a bejglitől meg a szaloncukortól, akkor egy mogyorókrémes felfújttól nem lehet bajunk, majd januárban koplalunk.

Kalácsfelfújt

Hozzávalók:

  • ízlés szerint cukor
  • 2 dl-ként 1 db tojás
  • 1/2 rész tej
  • kikenéshez vaj
  • 1/2 rész tejszín
  • ízlés szerint vaníliás cukor
  • ízlés szerint őrölt fahéj
  • szikkadt, száraz kalács
  • ízlés szerint mogyorókrém
Kategóriadesszert
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

 

A mennyiségeket nehéz kimérni, ugyanis nagyban függ attól, hogy a kalács milyen állapotban van. A recept úgy indul, hogy tejet és tejszínt fele-fele arányban összekeverünk, és kétdecinként egy tojást beleütünk, egy kevés cukrot adunk hozzá és megszórjuk vaníliás cukorral. Ha ezzel megvagyunk, akkor egy kivajazott tepsibe fektetjük a mogyorókrémmel megkent kalácsokat, majd leöntjük tejszínnel úgy, hogy pont elfedje. 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
Exit mobile version