3 gyors karácsonyi muffinrecept

nlc | 2014. November 25.
Narancsos, gesztenyés, fahéjas... Mézeskalács helyett süss idén karácsonyi muffint!

Gesztenyés cupcake

Hozzávalók: kb. 25 kis vagy 8 normál muffinhoz:

• 12,5 dkg liszt
• 6 dkg cukor
• 1 db tojás
• 2 evőkanál olaj
• 1 dl tej
• 5-10 dkg (aprított) étcsokoládé
• 1 teáskanál sütőpor
• 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
• ízlés szerint porcukor
• 20 dkg mascarpone
• ízlés szerint rum
• 10 dkg gesztenyemassza
• ízlés szerint narancseszencia

Elkészítés

A muffinhoz a tejet a kakaóval és a cukorral simára keverjük, hozzáadjuk a tojást, az olajat/vajat, majd legvégül a sütőporral elkevert lisztet. A papírkapszlival bélelt mélyedésekbe kanalazzuk, a tetejére csokoládépasztillákat/aprított csokoládét szórunk. 160 °C-on 20 percig sütjük, vagy addig, amíg a teteje megreped. Amíg hűl a muffin, elkészítjük a krémet. A mascarponét robotgéppel kissé kihabosítjuk, majd beleszórjuk a gesztenyemasszát is. Ízlés szerint tehetünk bele még porcukrot, rumot, narancseszenciát. Nem szabad sokáig keverni, mert “szétesik”. A habos krémet nyomózsákból csillag mintában rányomjuk a muffinok tetejére, erre szórhatunk még díszítőcukrot, kakaóport, csokoládéreszeléket.

A cikk a Nők Lapja konyhában jelent meg.

Csokoládés-narancsos muffin

Hozzávalók:

• 225 g liszt
• negyed kiskanál sütőpor
• negyed kiskanál szódabikarbóna
• 125 g megolvasztott vaj
• 15 dkg cukor
• 2 tojás
• egy narancs leve és reszelt héja
• 100 ml joghurt
• 100 g csokoládépasztilla

A csokoládémázhoz:

• 100 g étcsokoládé
• egy kiskanál olaj

Elkészítés:

Keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálban keverd össze a tojást a cukorral. Öntsd hozzá a megolvasztott vajat, a kefirt, egy narancs levét és reszelt héját.
Add hozzá a csokoládépasztillákat, keverd el, és kanalazd a muffinformába. Előmelegített sütőben 25 perc alatt süsd készre.
Amikor kihűlt, a tetejét kend meg olvasztott csokoládéval. Ehhez egy kiskanál olaj hozzáadásával mikrohullámú sütőben vagy gőz fölött olvaszd fel az étcsokoládét.

Almáspite-muffin – Dubrovecz Emese receptje

Hozzávalók:

• 15 dkg liszt
• 15 dkg barna cukor
• fél kiskanál sütőpor
• fél kiskanál szódabikarbóna
• 2 tojás
• 2-3 evőkanál tej
• 125 g megolvasztott margarin
• 2 darab édes alma
• 10 dkg dió apró darabokra zúzva
• 1 kiskanál fahéj

A mascarponekrémhez:

• 250 g mascarpone
• 80 g puha margarin
• 3-4 evőkanál porcukor

Díszítéséhez:
porcukorral összekevert darált dió

Elkészítés:

A muffinformákat vajazd ki, majd szórd meg liszttel, vagy béleld ki a formát papírkapszulával.
Hámozd meg az almát, a húsát vágd fel apró kockákra.
A lisztet keverd össze a sütőporral, a szódabikarbónával, egy csipetnyi sóval, fahéjjal.
Add hozzá a durvára darabolt diót és a kockára vágott almát.
A cukrot keverd habosra a tojásokkal, add hozzá a felolvasztott, puha vajat és 2-3 evőkanál tejet. Ezt fakanállal keverd össze a lisztes keverékkel, forgasd át, és kanalazd a muffinformákba. A formát csak a 2/3 részéig töltsd meg, különben a tészta túlságosan kidagad a formából.
200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt elkészül. Végezz tűpróbát.
Amikor kihűlt, kend meg vajas mascarponekrémmel. Ehhez a puha margarint keverd össze a mascarpone sajttal, ízesítsd 2-3 evőkanál porcukorral. A tetejét szórd meg porcukorral elkevert darált dióval.
Fogyasztásig tárold a hűtőben.

Rövid útmutató a muffin sütéséhez

  • A muffinformát elég kétharmad részig megtölteni, különben szétfolyik, és nem lesz kupola alakú a teteje.
  • A sütőt melegítsd elő.
  • Az üresen maradt muffinformába mindig tölts vizet.
  • A sütés első 15 percében ne nyisd ki a sütő ajtaját, különben a tészta összeesik.
  • A receptben megadott sütési idő előtt egy-két perccel már végezhetsz tűpróbát; nem mindegyik sütő süt egyformán, van, amelyik gyengébb, van, amelyik erősebb, típusától és korától függően.
  • A sütés után hagyd a levegőn pihenni a muffint néhány percig, így könnyebben kijön majd a formából.
  • A krém nélküli muffinokat tárold légmentesen záródó dobozban, így sokáig friss marad.
  • A nyers tészta jól fagyasztható: a tésztát töltsd formába, majd tedd a fagyasztóba, amikor megfagyott, vedd ki a formából a fagyos sütit, és a továbbiakban zacskóba átcsomagolva tárold.

 

Exit mobile version