Süss sós karácsonyi ropogtatnivalókat!

nlc | 2014. December 17.
Valahogy mindig túl kevés figyelmet szentelünk karácsonykor a sós süteményeknek, pedig az ünnepi nagy beszélgetéseknél nemcsak a bor csúszik jól, de a sós falatok is. 3 recept, a legegyszerűbbtől a különlegesig.

Sültkrumplis pogácsa

Süss sós karácsonyi ropogtatnivalókat!

Sok hozzávaló, de nem túl macerás recept, ráadásul a tészta jól bírja a tárolást. Ami pedig külön öröm, hogy reggelinek is szuperjó.

Hozzávalók:

3 csésze finomliszt
1 ek. sütőpor
1 tk. só
½ csésze jéghideg vaj
½ csésze reszelt sajt
6 szelet bacon kisütve
1 csésze héjában sült krumpli összetörve
1 csésze tejszín
1 tojás sárgája egy kevés vízzel összekeverve
1 csésze tejföl
¼ csésze finomra vágott újhagyma
2 gerezd fokhagyma reszelve
egy kevés bors

A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval és a borssal, majd a hideg vajat eldolgozzuk benne. Hozzáadjuk a bacont, a krumplit és a hagymát. A tojást elkeverjük a reszelt fokhagymával, majd azt is a masszához keverjük. Mehet hozzá a sajt és a tejföl is, majd a tejszínt óvatosan adagolva összegyúrjuk. Puha, de nyújtható tésztát kell kapnunk. Legalább 20 percet pihentetjük, egy centi vastagságúra nyújtjuk, és kiszaggatjuk, majd 180-190 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. A legjobb ebben a receptben, hogy a tésztát egy nappal előre is be lehet gyúrni és a vendégek érkezése előtt kisütni.

Tipp: aki a fényes tésztát szereti, az megkenheti a tetejét tojással.

Pesztós sonkás croissant

10 perc alatt elkészíthető falatka, amit érdemes előre megcsinálni és a vendégek érkezése előtt betenni a sütőbe.

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta
15 dkg érlelt sonka
1 üveg pesto – házilag is készíthetjük
1 tojás

A tésztát 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk, majd háromszög alakúra vágjuk. A közepét megkenjük pestóval, és ráfektetjük a sonkát. Feltekerjük, és megkenjük a tetejét tojással. 200 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.

Tipp: pesto helyett fokhagymás olajjal is megkenhetjük.

Baconbe tekert szilva

Ez a recept tuti nyerne a leggyorsabban elkészülő harapnivalók versenyében. Két szorgos kéz és 20 perc, ennyi az egész

Hozzávalók:

20 dkg aszalt szilva
20 dkg bacon
15 dkg hántolt mandula

A feladat egyszerű, a szilvákat megtömjük mandulával, majd betekerjük baconbe és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt ropogósra sütjük.

Exit mobile version