Karácsonyi bejgli – alaprecept

nlc | 2015. December 05.
Ennél finomabb bejglit még nem sütöttél karácsonyra. Kövesd a leírást lépésről lépésre, és biztos lehetsz benne, hogy nem rontod el, és szétrepedni sem fog a süteményed.

Készíts velünk karácsonyra hagyományos módon bejglit. Figyelj rá, hogy a tésztát legalább egy éjszakára, de még jobb, ha egész napra hűtőben kell hagynod pihenni, kelni. A leírás alapján körülményesnek tűnhet az elkészítés, mégis arra biztatunk, idén ezt a bejglireceptet próbáld ki. Nem fogsz csalódni, meglátod, fantasztikusan finom sütemény kerül az ünnepi asztalra.

A karácsonyi bejgli alaptésztájának hozzávalói

Így készítsd el a karácsonyi bejgli alaptésztáját

A kimért liszthez szórd a sót. A puha vajat villával keverd a liszthez. Add hozzá az összemorzsolt élesztőt, a porcukrot, a tejfölt, végül a tojást. Kézzel vagy robotgép segítségével alaposan gyúrd össze a bejglitésztát, majd formálj belőle négy cipót. Tedd zacskóba vagy fóliába, és legalább egy éjszakát a hűtőszekrényben pihentesd.

A karácsonyi bejgli töltelékének elkészítése

Hozzávalók mákos töltelékhez

A mazsolát áztasd néhány percig a rumban. A hozzávalókat alaposan keverd össze, végén add hozzá a mazsola felét a bejglitöltelékhez. Ha túl száraz lenne, pici tejet vagy vizet önts még hozzá. Akkor jó a töltelék, ha még morzsás, de összenyomva már összeáll.

Hozzávalók a diós töltelékhez

A mákoshoz hasonlóan dolgozd össze a diós bejgli töltelékének hozzávalóit. A töltelékeket elkészítheted a sütés napján is. Ha a tésztával együtt készült, természetesen azokat is a hűtőszekrényben tárold.

Süsd készre a karácsonyi bejglit

Másnap nyújtsd ki mind a négy tésztát nagyjából 3 milliméteres vastagságra. A széleket ujjaiddal picit vékonyítsd. Szórd egyenletesen a bejglitésztára a máktöltelék felét, majd a két végét visszahajtva tekerd fel. Kend meg a felvert tojással, és óvatosan helyezd a tepsire. Ugyanígy töltsd meg a másik mákos bejglit, és ugyanígy a két diósat. Villával szurkáld meg a tekercsek tetejét.

175 fokra előmelegített sütőben pirosra süsd a süteményeket. Miután kihűltek, szeletelheted, vagy fóliába csomagolva, hűvös helyen napokig frissek maradnak.

További bejglireceptek az NLCafén

Fotók: Pinterest

Exit mobile version