3 gyümölcskenyér – a csokistól a vegánig

Molnár Orsi / wannabe chef | 2015. December 18.
Illatos, fűszeres finomság a karácsony egyik kedvenc sütije, a gyümölcskenyér. Eljátszadoztunk most az alaprecepttel, és készítettünk három kevésbé ismert gyümölcskenyeret.

A karácsonyi gyümölcskenyér a színes kandírozott gyümölcsöktől és az illatos téli fűszerektől kiváló ünnepi fogás lesz. A klasszikus gyümölcskenyér receptjét már ismerjük, így most 3 kevésbé ismert receptet hoztunk. 

Királyszelet

Hozzávalók:

A tojások sárgáját a margarinnal és a cukorral habosra verjük. Hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, a diót, a mazsolát, végül a tojások felvert fehérjét. Kivajazott és kilisztezett őzgerincformába öntjük és 40-45 percig 170 fokon sütjük tűpróbáig. Kihűlés után a tetejét bevonhatjuk porcukorral vagy csokoládémázzal.

Csokoládés püspökkenyér

Hozzávalók:

A tojások fehérjét a cukorral nagyon kemény habbá verjük, majd lassan hozzáforgatjuk a liszteket. Hozzáadjuk az apróra vágott diót vagy mandulát, aszalt gyümölcsöt és az apróra tört csokoládét. Őzgerinc formát vagy kisebb kenyérformát kilisztezünk és előmelegített sütőben a kenyeret (160 fokon) kb. 40 percig sütjük. Akkor sült meg, ha a fapálcika szárazon jön ki a kenyérből.

Vegán gyümölcsös sütemény

Hozzávalók egy 18 cm-es kerámia sütőformához:

Előmelegítjük a sütőt 160 fokra és kibélelünk egy 18 cm-es sütőformát sütőpapírral. Egy nagy tál felett átszitáljuk a lisztet a sütőporral és a fűszerrel, és hozzáadjuk a zabpehely kivételével a többi hozzávalót is. Fakanállal vagy robotgéppel 2 percig keverjük. Sütőformába kanalazzuk, megszórjuk a zabpehellyel a tetejét és kb. 50 percig sütjük. Ellenőrizzük, hogy átsült-e, és ha tisztán marad a közepébe szúrt hústű, akkor elkészült a sütemény. Hagyjuk a sütőben hűlni, távolítsuk el róla a sütőpapírt. Fagyasztva akár 3 hónapig is eláll.

 

Molnár Orsi a wannabe chef blog szerzője. Oldalán változatos és egyszerűen elkészíthető ételek receptjei találhatók, amiket bárki könnyedén elkészíthet. Egészséges reggelik, vegetáriánus ételek, villámgyorsan összedobható édességek és izgalmas ázsiai ételek gazdagítják a blogot.

Olvashatsz további gyümölcskenyérrecepteket az NLCafén:

Exit mobile version