3 nagyon cuki karácsonyi süti, aminek képtelenség ellenállni

Gruber Ági / Ágiiiiii kicsi világa | 2015. December 22.
Még nincs késő nekiállni a karácsonyi sütik elkészítésének. Ha a mézeskalács és a bejgli már meg is van, aprósüteményeket még bátran süthetünk. Rajtunk nem múlik, újabb három receptet hoztunk.

Már azt hittük, hogy a karácsonyi sütik sorában megtaláltuk a két legaranyosabbat: a Mikulás-csizma és az ajándékdoboz alakú karácsonyi sütik ugyanis magasra tették a lécet, de most hoztunk újabb 3 nagyon jópofa sütit, ami felveszi a versenyt a korábbi kedvencekkel.

Narancsos linzer

Hozzávalók:

A narancsot forró vízbe áztatjuk 10 percig, majd tiszta szivaccsal alaposan átdörzsöljük. Az összes hozzávalót kimérjük egy nagy tálba, és kézzel vagy a robotgép “Z” alakú karjával összedolgozzuk. A masszát 1 órára lefóliázva hűtőbe tesszük, mert a kezünk melegétől megolvadt vajnak vissza kell dermednie, hogy ki tudjuk nyújtani és szaggatni. A masszát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és tetszőleges formájú szaggatóval kiszaggatjuk. A kis formákat sütőpapíros tepsire tesszük, és 170 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. A sütiket formától és ízléstől függően tovább díszíthetjük, amelyhez adunk is néhány tippet:

Csokis karácsonyfa

Hozzávalók:

A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből kemény habot verünk. Amikor már kezd habosodni, hozzáadjuk a cukor 2/3 részét. A sárgáját keverjük ki a maradék cukorral, egészen fehéredésig, majd óvatosan hozzákeverjük a fehérjéhez, és hozzáadjuk az átszitált lisztet és a kakaót is. Nagyon óvatosan összekeverjük a masszát úgy, hogy ne törjük össze a tojáshabot. A masszát sütőpapíros tepsibe öntjük, és kenőkéssel egyenletesen elkenjük. Előmelegített sütőben 150 fokon 15-20 perc alatt megsütjük a piskótát. Miután megsült, a tésztát sütőpapírral együtt áttesszük egy rácsra, és hűlni hagyjuk. A kihűlt piskótát porcukrozott munkalapra tesszük, és lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt.Papírból kis háromszögsablont készítünk, amely alapján felvágjuk a piskótát.A fehér csokit mikróban vagy gőz felett megolvasztjuk, hozzákeverjük az étolajat, és hozzáadunk pár csepp jó minőségű zöld ételfestéket. A zöld csokoládét habzsákba töltjük, és a kis háromszögeket a képen látható módon díszítjük. A piros cukorkákkal tovább díszítjük a kis “karácsonyfákat”.

Banános fehér csokis csillag

Hozzávalók:

A szoba-hőmérsékletű vajat robotgéppel habosra keverjük a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. A masszához hozzáadjuk a felkockázott (érett) banánokat, majd robotgéppel addig keverjük, ameddig teljesen egynemű masszát nem kapunk (ha friss banánunk van, akkor mindenképp turmixoljuk le őket, különben banándarabok lesznek a sütiben). A banános masszához fakanállal hozzákeverjük a száraz hozzávalókat. A kész masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és kenőkéssel egyenletesen elkenjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük, majd sütőpapírral együtt rácsra tesszük, és hűlni hagyjuk. A kihűlt piskótát porcukorral meghintett munkalapra borítjuk, aljáról lehúzzuk a sütőpapírt, és csillag kiszúróval kiszaggatjuk.A fehér csokit mikróban megmelegítjük, és hozzákeverjük az étolajat, majd a a kis csillagokat belemártjuk a csokiba, és rácsra tesszük őket száradni.Miután megdermedt a csoki, még tovább díszíthetjük a sütiket, például étcsokival áthúzhatjuk őket, és tetszőleges cukorgyöngyökkel is megszórhatjuk.

 

Még több karácsonyi édes és sós süti az NLCafén:

Exit mobile version