Karácsonyi vendégváró

Lurpak | 2016. December 15.
Ugye a finom ünnepi étkek szerinted is elképzelhetetlenek szeretet nélkül? Odaadásod, a hagyományok, valamint a minőségi alapanyagok nyomán varázsolj mennyországízű karácsonyt a terített asztalra!

Karácsonykor mindenki igyekszik kitenni magáért. A házilag készült fenséges fogások összehozzák a családot, hogy azután áldott karácsonyt kívánjunk egymásnak. Odáig azonban gondos előkészületek sora vezet a konyhában. Minden karácsony lelke e “titkos” szeretetműhely, ahol az igazi meglepetések készülnek, az isteni illatok pedig gyengéden belopóznak a szomszédokhoz is. Emlékszel még? Amikor gyermekkorodban, a nagyival kettesben szorgoskodtatok, akárcsak két angyalka. Ma pedig már te készíted a karácsonyi asztalra az ünnepi pulykát!

Fűszervajas töltött pulyka 

6-8 személyre
Sütési idő: 3,5 óra + pihentetés  

Hozzávalók:  

A pulykához:

 

A töltelékhez:

 

A mártáshoz:

Elkészítés

1.  Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra.

 Egy tálban keverjük össze a töltelék hozzávalóit. Egy másik tálban készítsük el a fűszervajat a puha vajjal, az apróra vágott petrezselyemmel, a rozmaringgal, és ízesítsük sóval, borssal.

 2.  A pulykát töröljük szárazra, majd a fűszervaj felét kenjük a bőre és a húsa közé.

 Töltsük a pulyka hasüregébe a tölteléket, majd tűzzük össze a bőrt az üregnél. Dörzsöljük át a maradék vajjal a bőrét, és szórjuk meg sóval és borssal.

 3. Tegyük a hagymát, fokhagymát és a zöldségeket egy sütőedénybe. Tegyük a pulykát a zöldségek tetejére, fedjük le lazán fóliával, és toljuk be az előmelegített sütőbe 15 percre. Azután vegyük le a sütő hőmérsékletét 160 °C-ra.

4. Két óra elteltével vegyük ki a pulykát a sütőből, locsoljuk meg az olvadt fűszervajas keverékkel, és fólia nélkül toljuk vissza. Ezután 20 percenként locsolgassuk. A teljes sütési idő 3,5 óra, de kisebb pulykánál ez az idő kevesebb.

 Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a pulyka jól átsült-e. Akkor van készen, ha a szaft átlátszó.

 5. Tegyük át a pulykát egy tálra. Fedjük le dupla fóliával, majd pihentessük legalább fél órát.

 6.  A mártás elkészítéséhez öntsük át a szaftot egy szitán, a zöldséget passzírozzuk át rajta. Azután fölözzük le a szaft zsírját. A pulyka sütőedényét kis lángon tegyük a gázra, majd adjuk hozzá a vajat és a lisztet, és kevergessük folyamatosan.

Kézi habverővel lassan keverjük hozzá a bort, a pulykaszaftot és a csirkehúslevest. Keverjük csomómentesre, majd főzzük el a mártást felére-harmadára.

A karácsony Lurpak®ot érdemel

Exit mobile version